Egészségügy

2023.09.11. 06:55

Megszületett a döntés, este kilenc után nem lesznek készenlétben a miklósi patikák

Egy 1 évig tartó vizsgálat adataira hivatkozva megszünteti az eddig este kilenctől reggel nyolc óráig tartó kötelező gyógyszertári készenléti időt Törökszentmiklóson a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A döntés értelmében szeptember 15-től este 21 óra után a lakosok csak a szolnoki ügyeletes gyógyszertárban tudják kiváltani a szükséges készítményeket.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

 Idén szeptember 15-től jelentősen átalakul Törökszentmiklóson a gyógyszertárak ügyeleti és készenléti rendje – tájékoztatott közösségi oldalán Markót Imre polgármester. Mint írta, hétfőtől péntekig 20-tól 21 óráig, szombaton és pihenőnapon 12-től 21 óráig, vasárnap és munkaszüneti napon reggel 8-tól 21 óráig tart ügyeletet a városban kijelölt gyógyszertár. Vagyis, este 21 óra után a törökszentmiklósiak Szolnokon tudják kiváltani a szükséges gyógyszereket. 

Bár jelenleg is ezek az ügyeleti időszakok vannak érvényben Törökszentmiklóson, viszont az ügyeleti időn túl eddig reggel 8 óráig készenléti időre voltak kötelezve a törökszentmiklósi gyógyszertárak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Tisztigyógyszerészeti Főosztálya ezt, vagyis a készenléti időt törli el szeptember közepétől. 

A hatóság a döntést megelőzően vizsgálta Törökszentmiklós valamennyi gyógyszertárának az ügyeleti és készenléti forgalmát 2022. június 1. és 2023. május 31. között. Ebből az derült ki, hogy hétfőtől vasárnapig 20 és 21 óra között összesen 1030 ügyeleti megkeresés volt, 433 vényköteles gyógyszer igénylésével, de egyetlenegy sürgősségi gyógyszerkiadás sem volt. Hétfőtől vasárnapig este 21 és reggel 8 óra között, vagyis a kérdéses készenléti időszakban 1036 ügyeleti megkeresés volt, 464 vényköteles gyógyszer igénylésével és ebben szintén nem volt sürgősségi gyógyszerkiadás. 

Emiatt döntött az illetékes hatóság a törökszentmiklósi gyógyszertárak készenléti időszakának a megszüntetése mellett, mivel úgy értékelte, hogy este 21 órától másnap reggel 8 óráig a lakossági igénybevétel a 20-21 óra közöttihez képest csekély mértékű, ezért a gyógyszertári készenléti szolgálatot ebben az idősávban nem szükséges fenntartani.

 Sokan felháborodtunk, visszalépésnek tartjuk ezt a döntést. Főképp úgy, hogy 21 óra után Szolnokon találunk majd ügyeletes vagy készenlétes gyógyszertárat. Szeptember 1-től Törökszentmiklóson is módosult az orvosi ügyeleti ellátás, a probléma az, hogy hétköznapokon szeptember 15-től nem lesz időbeni átfedés a jelenléti orvosi ügyeletben és a gyógyszertári ügyeletben Törökszentmiklóson. Ha például valaki 21 óra után keresi fel az orvosi ügyeletet az EGYMI-ben, amely 22 óráig fogadja a betegeket, akkor a felírt vényköteles gyógyszerét nem tudja majd helyben kiváltani 

– hangsúlyozta a polgármester.  

Hozzátette, ezért az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Tisztigyógyszerészeti Főosztályával és egyeztetést kezdeményeztek a törökszentmiklósi gyógyszertárak üzemeltetőivel is, hogy a szeptember 15-től hatályba lépő új gyógyszertári ügyeleti rendszert felülvizsgálják, és a lakossági igény szerint módosíttassák. 

Óriási terhet ró rájuk a készenlét, egyetért a központ döntésével a Gyógyszerészkamara vármegyei szervezete

Az általunk megkérdezett törökszentmiklósi patikák nem kívántak nyilatkozni az ügyben, így megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gyógyszerészi Kamarát.

– Ezzel a döntéssel a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gyógyszerészi Kamara egyetért, hiszen a gyógyszertári készenlét rettentő nagy terhet ró a patikákra, mivel ez idő alatt végig biztosítani kell a gyógyszerészi jelenlétet, amely költsége állami támogatás híján jócskán meghaladja a bevételt. Ráadásul a vizsgálatból is kiderült, egy év alatt egy sürgősségi gyógyszerkiadás sem történt – válaszolta kérdésünkre dr. Dobos Józsefné dr. László Erika Margit, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szervezet elnöke. Mint megtudtuk, a vizsgálatot maguk a törökszentmiklósi gyógyszertárak kérésére végezte el a központ, és ezt mindenhol, országosan is megteszik majd.

 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában