Fergeteges buli

2024.07.07. 10:00

Daban Horz Fesztivál: világsztár érkezik július 13-án a Jászság fővárosába

Fergeteges bulikat, gasztronómiai kalandokat, családi programokat és felejthetetlen élményeket ígér a Daban Horz Fesztivál, melyet július 11. és 13. között első alkalommal rendeznek meg Jászberényben, a JP Arénában. Lesz itt minden, mi szemnek, szájnak, de legfőképpen fülnek ingere. A fesztivál világzenei napján az örömzenéről a legendás szerb trombitaművész Boban Markovic és zenekara gondoskodik.

Illés Anita

A Jász Fesztivál Művek Egyesület szervezésében július 11-én, csütörtökön este startol az I. Daban Horz Fesztivál Jászberényben. 

Daban Horz Fesztivál
A fergeteges Jász Kolbásztöltő Fesztivál és a Zsír on the Feszt csapata első alkalommal rendezi meg a Daban Horz Fesztivált. A háromnapos bulisorozatnak a jászberényi JP Aréna ad helyet. 
Fotó: Pesti József

A JP Aréna ad helyet az első Daban Horz Fesztiválnak

A Jászság legnagyobb zenei fesztiválja jogutódja a Zsír on the Fesztnek, melynek tizenöt éven át Alattyán adott otthont. - Várható volt, hogy a rendezvény egy idő után kinövi majd Alattyánt. Eredetileg 2027-re terveztük, hogy helyszínt váltunk és Jászberénybe költöztetjük a fesztivált. Ezt azonban felülírta, hogy tavaly olyan mértékű károkat okozott a vihar mind a technikai, mind a kiszolgáló rendszerünkben, hogy leállítottuk a rendezvényt – kezdte Józsa Tamás, szervező, az egyesület elnöke. A helyzetet értékelve úgy döntöttek, hogy nem várnak 2027-ig, s már ebben az évben Jászberényben rendezik meg a zenei fesztivált új néven, megújult tartalommal. 

Daban Horz! Jó napot! - a régmúltban így köszönthették egymást a jászok

– A jászoknak régen volt saját nyelve. A múltból merítve elővettük és tanulmányoztuk a megmaradt jász szójegyzéket, melyből végül a Daban Horz!, azaz Jó napot! köszöntésre esett a választásunk. Mély hangzású, mint a Zsír on the Feszt – beszélt a névválasztásról Józsa Tamás, akit a háromnapos Daban Horz programjairól is kérdeztünk. 

Mint mondta, minden nap más korosztályt próbálnak megszólítani. Július 11-én, csütörtökön este a fiatalok lesznek fókuszban, a habpartyn a legjobb hazai DJ-k, többek között Regán Lili, Szecsei, Koósz Milán, Newik keverik a zenét, de érkezik VZS, azaz Varga Zsolt és az AK26 hiphopzenekar is. A fesztivál második napján pénteken a középkorosztálynak kedveznek a Horváth Tamás koncerttel, a Bittó Duóval és a Retró Zóna koncerttel. Ekkor már megnyílik a második színpad is, ahol majd underground zene dübörög. Az első két nap este 8 órától hajnali 4 óráig tart a buli.

Vérpezsdítő balkáni hangulat tombol a világzenei esten 

Július 13-án, szombaton a fesztivál zárónapján délelőtt és délután ingyenes programokkal várják a családokat. A gyerekfaluban az Óperenciás együttes és a Répa Retek Mogyoró formáció szórakoztatja majd a lurkókat, de lesz kalandpark, ugrálóvár és játékos vetélkedő is. Mindezek mellett A Jászság szíve – házi kovászos kenyér verseny, kakaspörkölt-főző verseny és amatőr darts verseny is színesíti a programot. Szombaton világzenei éjszaka következik, 23 órakor a rezesek koronázatlan királya, Boban Markovic és zenekara varázsol vérpezsdítő balkáni hangulatot a nagyszínpadra. A fergeteges buliban sok más fellépő mellett a Döndi Duó, Dr. BRS, és DJ. Budai gondoskodik a talpalávalóról. Megtudtuk azt is, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően az elkövetkezendő napokban graffitiművészek látványos dekorációs elemeket készítenek a helyszínen, egyedi megjelenést biztosítva a fesztiválnak. Az éjszakai bulik belépősek, míg szombaton a nappali programok ingyenesek. 

Kizárólag vadkovásszal készült kenyereket várnak 

A fesztivál szombati programjához kapcsolódva hirdették meg A Jászság szíve - házi kovászos kenyér versenyt, melyre kizárólag vadkovásszal készülhetnek a kenyerek. Teljes kiőrlésű és fehér kenyér kategóriában lehet nevezni. 

A felhívás szerint a kenyér a következő összetevőket tartalmazhatja: 

  • kenyérliszt, 
  • teljes kiőrlésű liszt, 
  • víz, só 
  • kovász. Fontos, hogy a kovász csak lisztet és vizet tartalmazhat, sütőipari élesztő hozzáadása nélkül, természetes módon készüljön. A kakaspörkölt-főző versenyen ingyenes a részvétel, de regisztrációhoz kötött. A pörkölthöz szükséges alapanyagokat a csapatoknak kell biztosítani. A szakmai díjat elnyert főzőgárda indulhat a VIII. Jász Kolbásztöltő Fesztiválon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában