Eszközfejlesztés

2023.07.15. 06:55

Emelőbójákkal és búvárruhákkal gazdagodott a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport

Új búváreszközökkel gyarapodott a zagyvarékasi székhelyű Életjel Mentőcsoport. Búvárruhákat, emelőbójákat szereztek be, ez utóbbiakat a napokban tesztelték is az Újszilvási Tan- és Sportuszoda medencéjében.

Kovács Berta

Medencében már kipróbálták az új bóják működését

Forrás: Beküldött fotó

Folyamatosan bővíti eszközparkját az Életjel Mentőcsoport. Az idei évben a búváreszközeik korszerűsítésére fektetnek nagy hangsúlyt.

Legutóbb négy garnitúra száraz búvárruhát aláöltözékkel, valamint négy készlet emelőbóját szereztek be.

– A korábbi búvárruháink már nagyon elhasználódtak, így szükség volt újakat venni – mutatott rá Turi László, a mentőcsoport vezetője. 

Ezek a búvárruhák a téli időszakban használatosak, ezek nélkül nem tudunk merülni. Emelőbójákkal még nem rendelkeztünk, viszont nagy segítséget jelentenek, ha víz alatt kell nagyobb terheket felemelni, amikkel kézi erővel már nem bírunk. A most beszerzett eszközök harminc, illetve ötven kilót tudnak megmozgatni, persze a víz alatt ez másképp hat, mint a szárazon. Olyan eseményeknél is hasznát vehetjük, mint például, ha árvíznél az átereszeknél beszorul valamilyen nagyobb hordalék, amit ki kell szabadítanunk, vagy vízből mentés során kell valamit emelni. Még további bójákat is szeretnénk beszerezni 

– fejtette ki Turi László.

Az eszközökre Nemzeti Együttműködési Alap és az ÉRREHAB Alapítvány segítségével szereztek pályázati forrást.

A bójákat a napokban tesztelték is, egyelőre csak medencében. Az Újszilvási Tan- és Sportuszodával van szerződésük, ott szokták a merüléseket is gyakorolni.

– A napokban fog megtörténni a búvárruhák tesztelése is – árulta el Turi László.

Ez azért fontos, hogy kiderüljön, van-e esetleg valamilyen rejtett hibája az öltözéknek, szivárog-e valahol. Ha igen, akkor kicserélik.

Azt is megtudtuk, idén már szereztek be búváreszközöket. Pár hónapja vettek úgynevezett winget, ami lényegében olyan búvármellény, ami a vízben az emelkedést, süllyedést biztosítja. Emellett beszereztek GSM rendszerű kommunikációs eszközöket, is, melyekkel a partról tudnak a merülő búvárokkal kapcsolatot tartani, beszélgetni.

Utóbbi időben sok munkát adtak a viharok az Életjel Mentőcsoportnak, valamint tűzesetekhez riasztották őket.

– Most következik a vízi balesetek szezonja. Erre már jól felkészültünk! – hangsúlyozta Turi László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában