Galériával

2021.08.25. 14:48

Mini robotok készültek a szolnoki Kölyökmérnök táborban

Kölyökmérnök tábort szervezett a Szolnoki Szakképzési Centrum a Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A pályaorientációs célú programon résztvevő gyerekek egy mini robotot is készítettek.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

A robot feje jobbra-balra forog. Ez látszik az asztal tetején álló, már elkészült darabon, ám a táborozó, alkotó gyerekek azt is pontosan tudják, hogy milyen odafigyelés, pontos munka kell ahhoz, hogy a mini robot feje, valóban és megfelelően mozogjon.

– A gyerekek lézervágóval vágták ki a robot vázát, amibe egy mikrobit nevű mini számítógépet helyeznek majd, amit természetesen be is programoznak.

– Végül megépítik az elektronikát, ráteszik az akkumulátort és ha minden a helyére kerül, akkor a robot száznyolcvan fokban fogja forgatni a fejét – foglalta össze a készülő szerkezetek lényegét Hajnal-Papp Zoltán. A laborvezető hozzátette, hogy ez a mostani projekt lényege, de a mini számítógép segítségével egyéb dolgokra is „meg lehetne tanítani” a robotot.

Tulajdonképpen a robot készítése az legfőbb célja az egy hetes Kölyökmérnök tábornak, de a résztvevő gyerekek számos egyéb informatikai ismerettel találkoznak, valamint elektronikai és automatizálási szerkezeteket tanulmányoznak. A 2019 novemberében egy pályázatból megvalósult Digitális Közösségi Alkotóműhely minderre kiváló helyszín.

– Az alkotóműhely célja, hogy a gyerekek megismerhessék a különböző technikákat, technológiákat. Így például a lézervágást, a három dimenziós nyomtatást, különböző tervezési programokat, szoftvereket, valamint a robot programozáshoz szükséges elektronikai dolgokat, így a forrasztást, vágásokat is kipróbálhatják. Itt, úgy a táborok keretében, ahogy a tanév ideje alatt is igyekszünk olyan ismereteket átadni a gyerekeknek, amely már a középiskolai életre jellemzőek – hangsúlyozta a műhely, valamint a tábor céljával kapcsolatban Hicsó György.

A Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette, figyelve a gyerekeket, nemcsak hasznos, de szórakoztató is a program, melynek egyébként nem titkolt célja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákokat a centrum tagintézményeibe „csalogassák”.

Rímelnek erre Kemenczés Áron tervei. Az abonyi Somogyi Imre Általános Iskola hetedikes diákja örömmel érkezett a táborba, hiszen érdeklődik az efféle tevékenységek iránt.

– Érdekel az informatika, talán még inkább az elektronika, így szeretnék majd a Pálfyban továbbtanulni.

A tábor egyetlen leányzója még messzebb áll a pályaválasztástól, de elmondása szerint szeret „bütykölni”.

– A bátyámmal jöttünk, s nekem nagyon tetszik, amit itt csinálunk – mondta Szabó Lili, aki harmadikos lesz a szolnoki II. Rákóczi Ferenc általános iskolában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában