JÁSZSÁG

2019.02.16. 11:28

Gazdagítják és ápolják a kulturális örökségüket a jászok

A Jászok Egyesülete évtizedek óta intézményes kapcsolatot teremt az elszármazott, a kirajzott és a Jászságban élő jászok között. A civil szervezet 2018-ban is aktív volt, számos összejövetelt, rendezvényt szerveztek, kiadványaikkal a térség kulturális örökségét ápolják. Kezdeményezései közül kiemelkedik a Jász Világtalálkozó, aminek idén Jászkisér ad otthont.

Illés Anita

A jász hagyományok kulturális fesztiválját rendezték meg tavaly a Vajdahunyad-várban.

Fotó: Banka Csaba

A Jászok Egyesületének hazánk valamennyi megyéjén túl külföldről és a Jászság 18 településének mindegyikéről van tagtársa, 43 tagszervezettel működik. Az egyesület elmúlt évi munkájáról dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke hírlevélben tájékoztatta lapunkat.

Az összefoglalóból egyebek mellett kiderül, hogy budapesti összejöveteleiken tagtársaik érdekes előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A témák is változatosak voltak.

Az egyesület összejövetelei 2019-ben is folytatódnak, a soron következő program február 26-án 17 órakor lesz a Pest megyei megyeházán.

Ezúttal Egy székely asszony a jászok között címmel, Szabóné Nagy Enikőt, gimnáziumi fizika-kémia szakos tanárt látja vendégül az egyesület. Rendezvényeik sorában évről évre kiemelkedik a Jász Világtalálkozó, melyet tavaly huszonnegyedik alkalommal Jászfényszarun rendeztek meg.

Az egyesület képviseltette magát számos jászkunsági rendezvényen, tanácskozáson, közösségi és egyházi ünnepen, kiállításmegnyitón.

A teljesség igénye nélkül, a jászkun önmegváltás emléknapján megkoszorúzták a budapesti Köröndön dr. Czettler Jenő akadémikus emléktábláját, mely a két világháború között működő elődnek mondható egyesület egykori elnökének munkásságát örökíti meg.

A jász hagyományok kulturális fesztiválját rendezték meg tavaly a Vajdahunyad-várban.
Fotó: Banka Csaba

Szeptemberben a Vajdahunyad-várban rendezték meg a Jász Ünnepet, a jász hagyományok kulturális fesztiválját, amelyen az egyesület kiadványait is bemutathatta. A jász öntudat erősítését és megőrzését szolgálja a civil szervezet kiadói tevékenysége. 2018-ban Bistey András – az Új Néplap korábbi munkatársa – Jász dekameron című könyvének megjelenését támogatták.

Az író ebben a kiadványban a népi emlékezet által megőrzött igaz történeteket irodalmi formába öntötte. A szórakoztató olvasmányon keresztül az olvasó megismerheti a jászsági emberek humorát, élet- és gondolkodásmódját.

Ismét lesz világtalálkozó

Az idei, jubileumi 25. Jász Világtalálkozónak június 7. és 9. között Jászkisér ad helyet. A „Jászságért” Alapítvány kuratóriuma tavaly év végén huszonnyolcadik alkalommal tette közzé felhívását a Jászságért díjra.

Az elismerést és az azzal járó egymillió forintot annak ítéli oda a kuratórium, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett. A díjazandó személyre február 28-ig várnak javaslatokat. A Jászságért díj átadására a 25. Jász Világtalálkozón, Jászkiséren kerülhet sor június 8-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában