2018.07.18. 16:30
A borkészítés szinte minden évben okoz tragédiát
A jó idő beköszöntével eljött a gyümölcsök érésének időszaka. Ahogy az lenni szokott, ezzel együtt a bor, illetve az egyéb gyümölcspárlatok készítése is kezdetét veszi. Ez nem veszélytelen folyamat, szinte minden évben előfordul tragédia ezzel kapcsolatosan – hangsúlyozta Németh Ádám.
A borkészítés nem veszélytelen. Illusztrációfotó.
Forrás: Shutterstock
A megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, a problémát a mustgáz jelenti, amely a gyümölcsök erjedése során keletkezik. Ez egyszerű szén-dioxid, színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáznemű anyag.
A mustgáz zárt helyiségben a padlótól indulva telíti el a helyiséget, oxigénhiányos állapotot idézve elő. Ha valaki egy ilyen környezetbe lép, csakhamar fejfájást, szédülést, hányingert tapasztalhat, és egy idő után az illető megfulladhat.
– A mustgáz-mérgezések azonban megelőzhetők a pincék rendszeres szellőztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével, valamint gázérzékelő telepítésével – magyarázta Németh Ádám.
– Hatékony lehet a hagyományos módszer is: egy bot végére egy égő gyertyát helyezünk, és azt derékmagasságban magunk előtt tartva közelítjük meg a helyiséget. Ha elalszik a gyertya, akkor nagy a mustgáz-koncentráció, a pincét azonnal el kell hagyni!
– Fontos, hogy ha ilyet tapasztalunk, azonnal hívjuk a 112-es számot, mivel a sérültet csak légzőkészülék segítségével lehet kimenteni.
– Ha valaki nélküle próbálkozik meg kihozni a bajbajutottat, akkor maga is mustgáz-mérgezés áldozatává válhat – tette hozzá.