JÁSZKUNSÁG

2018.05.01. 06:55

Megyeszerte nagy az érdeklődés az önkormányzati bérleményekre

Folyamatosan nagy az igény az önkormányzati bérlakásokra megyeszerte. A legtöbb helyen sorban állás van, pedig a jelentkezők nagy része épp a szociá­lis helyzete miatt pályázik ezekre a lakásokra.

Új Néplap-összeállítás

Nagy az érdeklődés a lakások iránt

Forrás: Shutterstock

– Már leadtuk a papírokat az igényléshez – osztotta meg saját tapasztalatait honlapunkkal a szolnoki Tóth Katalin.

– Bízunk benne, hogy megkapjuk, mert nagy szükségünk lenne rá. Ha szerencsénk lesz, és elnyerjük, a felújítás sem okoz majd gondot, mert a párom ilyen területen dolgozik, így könnyen el tudja végezni a munkálatokat – tette hozzá Tóth Katalin.

A család nem véletlenül bizakodó. A szolnoki polgármesteri hivatal ugyanis ismét pályázatot írt ki önkormányzati lakások bérbeadására nem szociális helyzet alapján, de bérlő általi felújítással – olvasható a városháza honlapján.

A pályázatokat a szolnoki közgyűlés egészségügyi, sport-, turisztikai és szociális bizottsága legkésőbb a júniusi ülésén elbírálja, akkor döntenek a nyertesekről.

A nyertes jelentkező az értékmegőrző felújítást a bérleti szerződés megkötésétől számított hat hónapon belül köteles elvégezni. A felújítás részleges vagy teljes elmaradása azonban a bérleti szerződés felmondási alapjául szolgál.

– A megyeszékhelyen az üres önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások bérbeadása kérelem alapján vagy pályázat útján történik – kezdte Romhányi Beáta, a polgármesteri hivatal szociális támogatások osztályának vezetője.

– A kérelem alapján igényelt lakáshoz jutás feltétele, hogy a lakásigénylő önkormányzati lakás bérletére kérelmet nyújtson be, és az általános bérbeadási feltételeknek megfeleljen. A polgármesteri hivatal a kérelem befogadásáról a benyújtástól számított harminc napon belül értesíti a lakásigénylőt.

Mint azt Romhányi Beáta elmondta, a pályázat útján igényelt lakások esetében minden hónap tizenötödik napján közzéteszik a felújításra váró üres lakások bérbeadására irányuló kiírást.

A polgármesteri hivatal hirdetőtábláin, valamint a város honlapján azt is jelzik, ha az adott hónapban nincs pályázat útján bérbe adható lakás. A jelentkezési lapot a hónap huszonötödik napjáig lehet benyújtani.

Több lakás egyidejű pályáztatása esetén egy pályázó több lakásra is nyújthat be külön-külön jelentkezési lapot. Az osztályvezető hozzátette: folyamatos az igény az ilyen lakások iránt.

Ráadásul nem csak a megyeszékhelyen – például a Tisza-­tó környéki városokban is népszerű az önkormányzati lakások igénylésének lehetősége.

Kunhegyesen például a vagyoncsoportnál kell jelezni a felme­rülő igényeket. Ha megüresedik egy lakás, a szociális bizottság kiválaszt öt jelentkezőt, majd környezettanulmányt készítenek. Ezek alapján dönt a képviselő-­testület a megüresedett ingatlanok új lakóiról.

Nagy az érdeklődés a lakások iránt
Forrás: Shutterstock

– Általában több fórumon, a városüzemeltetésnél, a polgármesternél, de még a jegyzőnél is jelezhetik igényüket. Az önkormányzat ingatlanait minden esetben bérlik a lakók, kivéve, ha szociális alapon utalja ki a helyhatóság.

– Olyankor nem kell bérleti díjat fizetni – ezt már Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere mondta.

Hasonló módon lehet önkormányzati lakáshoz jutni Tiszafüreden is. A város jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik, de ott is jellemző a túljelentkezés. Sokan állnak sorban, mire egy-egy lakás megüresedik.

Legtöbben szociális alapon pályáznak Jászberényben

A Jászság fővárosában az önkormányzati bérlakásokat háromféle jogcímen igényelhetik az érdeklődők. A rendelkezésre álló, összesen százharmincöt lakásra piaci alapon, közérdekű bérletként, vagy pedig szociális alapon pályázhatnak az igénylők.

Dr. Gottdiner Lajos jegyző, illetve dr. Sass Krisztina aljegyző tájékoztatása szerint a városban óriási igény van a bérlakásokra.

Egy-egy megüresedés után nyílik lehetősége a településnek pályázatot kiírni a bérbeadásokra. Az adatok szerint leggyakrabban piaci, illetve szociális alapon jelentkeznek az igénylők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában