I. Belügyi Drón Kupa

9 órája

Drónkupa: vármegyei siker Remeteszőlősön

Az I. Belügyi Drón Kupa elnevezésű szakmai versenyt a remeteszőlősi bázison október 7-én rendezte meg a „belügy”. Tapasztalatcsere, tudáspróba, ismerkedés és a legújabb innovációk beépítése a hétköznapi munkamenetbe, ez volt az első drónkupa célja.

Mészáros Géza

A Belügyi Tudományos Tanács a Széchényi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központtal, a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. szakmai közreműködésével, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány társszervezésében hívta életre az I. Belügyi Drón Kupa elnevezésű szakmai versenyt. Az első drónkupa jászkunsági sikert is hozott: a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két csapatából az egyik a harmadik helyet szerezte meg, melynek tagjai között volt Pádár Zoltán tű. százados, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság informatikai osztályának kiemelt főelőadója.

drónkupa
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Az I. Belügyi Drón Kupa elnevezésű szakmai versenyt a remeteszőlősi bázison október 7-én rendezte meg a „belügy”. Tapasztalatcsere, tudáspróba, ismerkedés és a legújabb innovációk beépítése a hétköznapi munkamenetbe, ez volt a célja az esemény életre hívásának.

Rétvári Bence belügyi parlamenti államtitkár a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiáján megtartott megnyitón úgy fogalmazott, hogy a drónok már ott vannak a rendőrség és a katasztrófavédelem mindennapjaiban. A drónok segítik a közlekedés biztonságának fenntartását, az erdőtüzek felmérését, az árvízvédelmi feladatokat, a helyszínelést és a határvédelmet is. Hangsúlyozta, a kormány arra törekszik, hogy a drónok képességeit minél hamarabb, minél több területen ki lehessen használni.

Az első drónkupa nehéz akadályokat állított az indulók elé

Ennek jegyében a belügyi ágazat rendvédelmi szervei első alkalommal mérték össze tudásukat az adott szakterületen. A csapatok harminc kérdéses tesztsor megoldása után kezdhettek hozzá a három részből álló gyakorlathoz. A hatfős csapatban a drónpilóta mellett egy segítő állt, míg négy felderítő a terepen dolgozott. Elsőként zászlókat kellett felkutatniuk és begyűjteniük, majd eltűnt ember keresésére indultak, ez után pedig egy komplikált, drónnal teljesítendő akadálypálya nehézségeit kellett leküzdeniük.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két csapatából az egyik a harmadik helyet szerezte meg, melynek tagjai között volt Pádár Zoltán tűzoltó százados, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Informatikai Osztályának kiemelt főelőadója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában