Elismerés

2 órája

Jászkunsági tűzoltók is hozzájárultak a HUNOR sikeréhez – galériával

A nehéz városi kutató-mentő minősítéshez szükséges feltételeket sikerült megújítania a csapatnak a napokban, kiváló értékelést kapott a HUNOR.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Sikeresen teljesítette a nehéz városi kutató-mentő minősítéshez szükséges ENSZ INSARAG feltételeket a HUNOR. Az Európában található harmincnégy, úgynevezett nehéz minősítésű (USAR) csapat közül Magyarországé az első, amely harmadszorra is megújította ezt a minősítését – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Harminchat órán keresztül dolgozott a hajdúszoboszlói nehéz, szimulációs pályán, végül kiváló értékelést kapott a HUNOR
Forrás: Szőke Péter - BM OKF

A HUNOR Mentőszervezet több alegységből áll, tagjai hivatásos tűzoltók, és speciális helyzetekben vetik be őket veszélyhelyzetek, katasztrófák helyszínén, nem csak hazánkban, hanem külföldön is.

Harminchat órán át tartott a földrengés utáni kutatómunka

Legalábbis az újraminősítéshez szükséges feladat forgatókönyve szerint. A HUNOR végrehajtó állománya, a szeptember 24-i, kedd esti, nyolc órai riasztástól kezdve harminchat órán át folyamatosan dolgozott.

– Tizenegy tonnányi felszereléssel, számos új eszközzel és felszereléssel kezdték meg a bevetés, amelynek helyszíne a hajdúszoboszlói romvárosban felépített, nehéz szimulációs pálya volt – fogalmaztak.

A HUNOR egy földrengés utáni kutatómunka forgatókönyvét követte, amelynek minden mozzanatát az ENSZ INSARAG irányelvek szerint kellett végezniük.

Pénteken véget ért a gyakorlat, kiváló értékelést kapott a HUNOR

Az ünnepélyes zárórendezvényen dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is beszédet mondott. Kiemelte, a HUNOR nevét a világon már mindenhol ismerik. Magyarország a mentőszervezet révén többször nyújtott nemzetközi segítséget bajba jutott országoknak. 

 A munkálatoknak tevékeny részese volt három, vármegyénkben szolgáló tűzoltó is:

  • Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője; 
  • Gál Krisztián tűzoltó zászlós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztályának műveletirányító referense;
  • Papp János tűzoltó százados, a Mezőtúri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

Az ENSZ INSARAG Titkárságának képviselője, Emmanuel Chapeau kiválóra értékelte a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet. Beszédében kiemelte a csapat profizmusát és önfeláldozó küldetéstudatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában