Múzeumok Őszi Fesztiválja Kunszentmárton

2 órája

Ikonikus filmzenék csendültek fel kunszenti művelődési házban

Megtartották a koncerteket és a tűzzsonglőr showt, sőt a kiszifőzés sem maradhatott el. Az időjárás előrejelzések miatt viszont a Múzeumok Őszi Fesztiválja Kunszentmárton művelődési házába költözött.

Pakainé Pusztai Nóra

Nem kedvezett az időjárás a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum szabadtéri programjainak idén. Nyár elején a Szent Iván éjhez kapcsolódó rendezvényüket az utolsó pillanatban mondták le a közelgő vihar miatt, most a Múzeumok Őszi Fesztiválja Kunszentmárton ikonikus épületében kaphatott helyet. A programokat szombaton a Szabó Gyula Művelődési Házban tartották. A helyszínváltozást az intézmény közösségi oldalán már pénteken bejelentették.

Múzeumok Őszi Fesztiválja Kunszentmárton
Tűzzsonglőrök ledes játékkal varázsolták el  Múzeumok Őszi Fesztiválja kunszentmártoni közönségét 
Forrás: Kunszentmárton Helytörténeti Múzeum Facebook-oldala


– Figyeltük az előrejelzéseket, sajnos most is esőt mondott, ami be is igazolódott. A Múzeumok éjszakáját vihar mosta el, így a hét végén a helyszínváltozás mellett döntöttünk – mondta Hegedűs Krisztián, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója. 

 

A programok kilencven százalékát, így meg tudták valósítani, sőt a múzeum is a meghirdetett formában várta a látogatókat. A gyerekműsort és a koncerteket a művelődési ház nagytermében tartották.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja Kunszentmárton apraját nagyját megmozgatta

– Sokan ellátogattak a rendezvényünkre, dacára az időjárásnak. Reméljük, jövőre nem lesz ilyen balszerencsénk. Az elmúlt közel egy évtizedben még nem volt olyan év, hogy mindkét nagyobb programunkat ennyire újraírta volna az időjárás – magyarázta.

A Tök jó pályázatra szép számmal érkeztek őszi díszek. Sokféle anyagból és technikával kreatív alkotások születtek, melyeket díjaztak is.

Múzeumok Őszi Fesztiválja Kunszentmárton
A tökös díszek mellett tökös gyerekműsorral készült Molnár Orsi a művelődési házban tartott rendezvényre
Forrás: Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Facebook-oldala


Bizonyos hagyományos programelemek, mint a szőlősutulás vagy a kukoricafosztás elmaradtak, a Mihály napi tűzgyújtást sem tartották meg. Viszont Örökzöld slágerekkel mulattatta a közönséget a HAT zenekar és a Bud Spencer&Terence Hill emlékzenekar is a húrok közé csapott. 

A Városi Nőklub természetesen megfőzte és kóstoltatta a kiszit, a helyi különleges szilvalekvár-félét és sütőtököt is sütöttek.

Pálinkaversenyt is hirdettek

Hetedik alkalommal hirdették meg a Tiszazugi Gyümölcspárlatok Versenyét, közel 60 nevezés érkezett. A jelentkezők nagy számára való tekintettel két szakértő zsűrit kértek fel az értékelésre. 

– 30-ról indultunk még a kezdetek kezdetén. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre jobb minőségű pálinkákkal neveznek a versenyzők – mondta Hegedűs Krisztián.

A kunszentmártoni Oberna István számos elismerést zsebelhetett be nedűivel, a vándorserleget is hazavihette.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában