Erőszak

2024.07.18. 12:00

Fegyvernek látszó tárggyal fenyegette meg a mentősöket a jászberényi fiú

A Jászberényi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt állított bíróság elé egy jászberényi férfit – adta hírül a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtóosztálya.

Mészáros Géza

Dr. Lánczi Rajmund csoportvezető ügyész, helyettes sajtószóvivő közleményében beszámolt, hogy a vád szerint a 20 éves férfihoz, a jászberényi Neszűr-tanyákhoz, idén május 7-én a délelőtti órákban rokonai mentőt hívtak az illető furcsa viselkedése miatt. A fiatalember a helyszínre érkező Országos Mentőszolgálat dolgozóit, egy mentőápolót és egy gépkocsivezetőt a kezében lévő, fegyvernek látszó tárggyal – egy játékpisztollyal – megfenyegette, hogy amennyiben el próbálják szállítani, akkor azt, aki a közelébe mer menni, le fogja lőni.

Running,Blurry,Paramedics,Team,With,Stretcher,And,Ambulance,Car,mentő
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Az ügyészség a férfit a Jászberényi Járásbíróság elé állította. A bíróság az illetővel szemben – az ügyészi indítvánnyal egyezően – felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, valamint elrendelte ezen időtartamra a fiatalember pártfogó felügyeletét, továbbá a játékpisztolyt elkobozta.

A bíróság ítélete jogerős.

A sajtóosztály jogi magyarázatot is adott a történtekre vonatkozóan. Aszerint a büntető törvénykönyv hatályos rendelkezései az egészségügyi dolgozókat, továbbá az állami mentőszolgálat, valamint a mentésre feljogosított más szervezet tagjait a mentéssel és betegszállítással összefüggésben végzett munkájuk kapcsán fokozott védelemben részesíti.

Ezen személyek a munkájuk végzése során közfeladatot ellátó személynek minősülnek, a sérelmükre elkövetett erőszakos cselekményeket a büntető törvénykönyv súlyosabban rendeli büntetni, mint az egyéb sértettek sérelmére elkövetett cselekményeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában