Veszélyes hobbi

2024.09.10. 19:55

Hüllőkkel és tarantulákkal osztozik otthonán a színész – videóval, galériával

Macska, kutya, díszhal vagy aranyhörcsög helyett tarantula, kígyó és gyík – vannak olyanok, akik nem klasszikus háziállatokat, hanem egzotikus fajokat választanak kis kedvencnek. Ilyen a szolnoki színész, Polgár Kristóf és kedvese is: a pár 7 tarantulával, egy királypitonnal és egy kéknyelvű szkinkkel osztozik az otthonán.

Molnár-Révész Erika

– Ő itt a kis Benito. Egy kéknyelvű szkink, Indonéziában őshonos, mindenevő – mutatja a különleges gyíkot szolnoki otthonában Polgár Kristóf színész. 

Polgár Kristóf állatai
Polgár Kristóf színművész különleges pókokat és hüllőket tart az otthonában, például Benitót, a kéknyelvű szkinket
Fotó: Mészáros János

Nyina, a királypiton csak nemrég lakott jól, ezért terráriumában összetekeredve békésen emészt, nem bolygatjuk. Csak a szokatlan hangzavarra dugja ki egy pillanatra a fejét. 

– Nyinát kenyérre lehet kenni. Nincs mérge, méregfogai, nem azzal gyilkol ez a faj, hanem fojt. Most 1 méter 70 centiméter, de ha megnő, maximum 2 méter 20 centiméter lesz – mutatta be egyik nagy kedvencét a Szigligeti Színház fiatal művésze. 

A hüllőkön kívül Polgár Kristóf hét tarantula boldog gazdája is

Egy másik sarokban van a pókok birodalma. Az egyik zárt terráriumban egy hatalmas fekete-sárga tarantula egyszer csak táncoltatni kezdi potrohát. Mint kiderült, a neve Don Quijote, mert egy kissé izgága. Rajta kívül még 6, kisebb-nagyobb tarantula pihenget a helyén.

– A legelső állatom Nyina volt, a királypiton, 2019-ben került hozzám, majd az egyik nagy tarantula. A sorrendet már nem tudom, de jött Benito, a kéknyelvű szkink, és most van összesen van 7 tarantulám, melyből 5 talajlakó, 2 pedig fán lakó. A talajlakó tarantula egyébként úgy védekezik, hogy szőrt a lábukkal lesöpri a hátáról. És ez a szőr, ha a bőrhöz ér az olyan, mintha csaláncsípés lenne, csak hetekig tart a fájdalom. Ha belemegy az orrba, szembe vagy szájba, az maga a katasztrófa – meséli Kristóf, aki azt is elárulja, hogy vele még nem történt ilyen, hiszen hosszú ujjú felsőben, gumikesztyűben, maszkban és védőszemüvegben takarítja a terráriumot. 

Óvatosan bánik a mérges pókokkal, ezért nem fél a csípéstől

– Nem féltem soha, mert kiismertem a természetüket. Az az igazság a pókokkal kapcsolatban, hogy ők jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük. A mérgüket csak zsákmányszerzésre használják, vagy akkor, ha sarokba szorítva érzik magukat. Ha kellő tisztelettel bánunk ezekkel az állatokkal, ha tiszteletben tartjuk a területüket, igényeiket, akkor nem kell attól tartani, hogy agresszívan viselkednek – hangsúlyozza a színész

Tartásukkal kapcsolatban elmondta, a pókoknak hetente egyszer két tücsköt ad, és vizet kapnak. Akkora terrárium kell nekik, melyben hatszor kényelmesen elférnek. Nyina a királypiton hetente egyszer kap élő egeret, ha kövér a jószág, egy is elég. Benitó a szkink pedig válogatott ételeket, gyümölcsöket, például dinnyét, málnát, áfonyát, csirkemellet kap, igazi gurmé. 

És hogy kiknek ajánlott az ilyen egzotikus fajok tartása? 

– Azoknak, akiknek viszonylag kiszámíthatatlan az életük, és lehet hogy két hétre el kell utazniuk munkaügyben, pédául forgatás miatt, vagy egy nyaralás miatt, azoknak ajánlott a hüllők, kígyók, vagy gyíkok tartása. Ugyanis ha 2 hétig nem nézel rájuk, akkor sincs semmi probléma – válaszolja a fiatal tehetség, akinek egyébként már két verseskötete is megjelent. Mint elárulta, a még több egzotikus állat beszerzésétől kizárólag a korlátozott férőhely tartja vissza, szeretne még:

  • mexikói királysiklót;
  • tetszenek neki a nyílméregbékák;
  • és a hatalmas leguánok is.

Egyelőre azonban teltház miatt a különleges házi állatkert nem bővül új lakóval. Vagy mégis?

Bár eleinte tartott tőlük, mára a párja is megszerette őket 

Kristóf párja, Nikolett mint meséli, az első néhány napig számolgatta, hogy minden állat a helyén van-e, ám mára megszokta, sőt megszerette az egzotikus állatokat. Nyinát, a kígyót, aki a kedvence, például már gond nélkül a nyakába veszi, így közlekedik a lakásban. 

– Ameddig a pókok a helyükön vannak odabent, nem zavarnak. Egy hétnek mondjuk el kellett telnie, amíg megszoktam, de már én is gondolkodom azon, hogy saját állatot szerzek be. Eleinte valamilyen gyíkon van gekkón gondolkodtam, de már hajlok a pókok felé is. Valami szép fajtát szeretnék, mert jó nézni őket, aranyosak. Úgy mosdanak, mint a cicák... – mondja mosolyogva Jász Nikolett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában