Zoo tábor

2024.08.14. 19:55

Különleges nevet kapott a Tiszából kifogott vörösfülű ékszerteknős – videóval

Állati jó kalandok, élménydús programok színesítik a Jászberényi Állat- és Növénykert nyári zoo táborait. A minap a zoo-doktor foglalkozásán jártunk, ahol a gyerekek szemügyre vehették azt a vörösfülő ékszerteknőst is, amit a Tiszából fogtak ki a szolnoki természetvédők. Rendhagyó névadó keretében eldőlt, hogy a tiltólistán szerepelő állat a Stefánia nevet kapja.

Illés Anita

A több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező napközis nyári zoo tábort idén is kilenc turnusban szervezi meg a Jászberényi Állat- és Növénykert, ahol az általános iskolás gyerekek élményekkel teli zoopedagógiai foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az állatkert lakóival, az állatgondozók munkájával. Az augusztus 5-től 9-ig tartó tábor idején új jövevény, egy vörösfülű ékszerteknős érkezett a zoo-ba. 

ékszerteknős
Dr. Venczel Edit állatorvos (balra) interaktív foglalkozásán a vörösfülű ékszerteknős nevet és egyedi azonosítót kapott
Fotó: Részlet a videóból

A Stefánia nevet kapta a jászberényi állatkert új jövevénye, a vörösfülű ékszerteknős 

Minapi ottjártunkkor éppen a Zoodoktor tanácsai állatokról gyerekeknek című foglalkozásra készülődtek a táborozók. Dr. Venczel Edit állatorvos tartott interaktív előadást, melyben bemutatta az állatkerti állatorvosok feladatait. Ahogy arról korábban hírportálunkon beszámoltunk, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai az elmúlt héten egy vörösfülű ékszerteknőst csapdáztak a Tisza szajoli szakaszán.

Az idegenhonos, invazív EU tiltólistás teknőst a jászberényi állatkertbe szállították, ahol a szakszerű ellátást követően karanténba helyezték. A zoo táborban dr. Venczel Edit és „kis asszisztensei” gondosan szemügyre vették a páncélos állatot, hogy megállapítsák a nemét.

Kiderült, hogy a vörösfülű ékszerteknős nőstény, így a gyerekek javaslata alapján a Stefánia nevet kapta.

A névadó után Stefit az állatkert állatorvosa egyedi azonosítóval, mikrochippel látta el. 

Játékos, élményekkel teli programokon keresztül hívják fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára

A zoo táborban a gyerekek olyan életre szóló élményekkel és tudással gazdagodhatnak, amelyek később akár pályaválasztásukat is meghatározzák. Sárközi Tamás, az állatkert igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a tábor programjának összeállításában azok a táborvezetők vesznek részt, akik évek óta közreműködnek a lebonyolításban. Hangsúlyozta:

figyelembe veszik a gyerekek igényeit, mindig vannak új ötletek, amelyeket igyekeznek beépíteni a programba és általában külső szolgáltatókkal is együttműködnek.

Fontos szerepet kap többek között a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítése, de a felelős állattartással kapcsolatban is bővíthetik tudásukat a táborozók. 

Ebben az évben is rengeteg érdekesség várta a „kis gondozókat”, akik megismerték egyebek mellett:

  • az állatkertek szerepét a fajmegmentő programokban,
  • testközelből pillanthattak be például a halak és egyéb vízi élőlények, valamint
  • a hüllők és a kétéltűek életébe. 

A táborozók Tiszafüredre is eljutottak, ahol felfedezhették a Tisza-tó élővilágát

Miután részletes tájékoztatást kaptak az állatgondozói feladatokról, a gondozók segítségével ők is bekapcsolódhattak a rágcsálók ebédjének összekészítésébe és az etetésbe.

Az ötnapos tábor során a lurkók izgalmas látványetetéseken, tartalmas interaktív ismeretterjesztő előadásokon, gyermekjóga és kézműves foglalkozáson vettek részt. Már hagyománynak számít az egynapos kirándulás Tiszafüredre, a Szabics Kikötő és Szabadidőparkba, ahol csónaktúrán és gyalogtúrán fedezték fel a Tisza-tó különleges növény és állatvilágát.

Madárgyűrűzési bemutatón is jártak a farmosi Madárvártán. A rekkenő hőségben mindig nagy népszerűségnek örvend a „macifagyi” elkészítése és Macika, a barnamedve látványetetése a hűsítő finomsággal. A nyári szünetben Jászberény német testvérvárosából, Vechtából is érkeztek gyerekek az állatkerti táborba, augusztusban pedig Jászberény kárpátaljai testvértelepüléséről, Técsőről fogadnak táborozókat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában