Történelmi látogatás

1 órája

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

A kormányfő a Karmelita kolostorban fogadta Félix Tshisekedit.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Félix Tshisekedit, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökét (b2) a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Félix Tshisekedit, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökét.

LÁZÁR János; LANTOS Csaba; ORBÁN Viktor; NAGY István; TSHISEKEDI, Félix
Orbán Viktor miniszterelnök (előtérben, b4)) tárgyal Félix Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével (b) a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A két politikus tárgyalásán részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Nagy István agáráminiszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is.

A történelem során először látogatott Magyarországra a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke. Isten hozta Félix Tshisekedi elnök urat! Új gazdaságpolitika, új lehetőségek, új partnerek. Erről szól a gazdasági semlegesség!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Szijjártó: készen állunk a stratégiai együttműködés felépítésére

„Múlt hétfőn New Yorkban előkészítettük, most hétfőn Budapesten megtörténik. A Kongói Demokratikus Köztársaságból még soha nem látogatott elnök Magyarországra. Készen állunk a stratégiai együttműködés felépítésére a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az infrastruktúra-fejlesztés terén” – írta Szijjártó Péter hétfőn a Facebookon.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta:

Zászlóshajóként szolgál a magyar vállalati vezetéssel végrehajtott, 600 millió dolláros út- és hídépítési beruházás Kongó és Zambia között, valamint előkészítés alatt állnak további mezőgazdasági és víztisztítási beruházások is.

„Kongó a katolikus egyház és a keresztény hit egyik afrikai bástyája, így a keresztény közösségek támogatására immár 12 programot hajtottunk végre oktatási, kulturális és egészségügyi területeken” – közölte Szijjártó Péter.

„Népszerűek a magyar egyetemek a kongói hallgatók között, 177-en jelentkeztek az ösztöndíjprogramunkra”

– zárta bejegyzését a tárcavezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában