Közélet

2008.07.23. 08:16

Éhkoppon a közétkeztetés

Az élelmiszer és az energia árak növekedésének hatása immár a közétkeztetésben is érződik. Az elmúlt időszakban több település önkormányzata is kénytelen volt emelni a költségtérítéseket. Így, van ahol szeptembertől mélyebben a zsebébe kell nyúlnia a szülőknek.

Teleki József

[caption id="" align="alignright" width="200"] Drágul a menza
[/caption]— Korszerű táplálkozás ennyi pénzből csak álom. Inkább olyan ételeket igyekszünk készíteni, amit meg is esznek a gyerekek — állítja Csüllög Gábor. A rákóczifalvai vállalkozó szerinte egy adag étel árának jelentős részét elviszi a rezsi. Különösen, hogy tavaly óta legalább 20 százalékkal nőttek az energia árak. A nyersanyagra átlagosan 180-270 forint közötti összeg jut. Ebből a pénzből pedig, szó szerint napról, napra kevesebbre futja. A vállalkozó szerint ugyanis egy év alatt duplájára emelkedett a rizs ára, de a tej és a kenyér is 15-20 százalékkal lett drágább. Éppen ezekre hivatkozva kezdeményezték Rákóczifalván a térítési díjak növelését. Ez Csüllög Gábor szerint elkerülhetetlen volt, hiszen már két éve nem tettek javaslatot áremelésre. A képviselők elé egy nyolc és egy tíz százalékos áremelési javaslat került, és végül a kisebbet fogadták el. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől naponta átlagosan 23 forinttal nőnek a családok terhei.

Van település, ahol már hónapokkal ezelőtt emeltek a közétkeztetés árain - például Fegyverneken is.

Négy éve változatlan ár

Rákócziújfaluban immár négy esztendeje nem emelték a közétkeztetés díja. A kistelepülésen az iskolai, óvodai étkeztetést biztosító vállalkozó Csüllög Gábor érdeklődésünkre elmondta: igyekszik figyelni a szociális viszonyokra. Rákócziújfalu pedig a meglehetősen szegény települések közé tartozik. De más településeken is néhány rászoruló diák akiknek ingyen biztosítanak étkezést.

— Mindig januárban emeljük az árakat. Most azonban vizsgáljuk, hogy szükség lesz-e egy évközi emelésre — mondta el érdeklődésünkre Fegyvernek polgármestere. Huber Ferenc szerint évközi emelése eddig még nem volt példa, így bízik benne, hogy most sem kell drágítani. A fegyverneki önkormányzat saját főzőkonyhát működtet. A napi háromszori óvodai étkezés nyersanyagára 229 forint, az iskolánál 290 forint. Ezekre jön még rá a rezsi költség így az óvodai ellátás napi 401, míg az iskola 508 forintba kerül. A polgármester szerint ezek az díjak pedig még mindig jóval alatta vannak az éttermi áraknak.

Szolnokon is még februárban döntött az önkormányzat az idei árakról. Pókász Endre, a városháza sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, újabb emelést egyelőre nem terveznek. A legutóbbi emelésnél a megyeszékhelyen az egésznapos általános iskolai ellátás nettó, azaz forgalmi adó nélküli áron számolva 343 forintról 433-ra nőtt.

— Nagy szükség volt az emelésre, ám a kiadások növekedés még ez sem fedezi — véli Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány igazgatója. Bíró Árpád elmondta: 18 éve vesznek részt a megyeszékhely közétkeztetésében. Naponta 1200-1300 adag ételt készítenek iskoláknak, illetve elhordásos ebédeltetésre. A közétkeztetés azonban önmagában veszteséges lenne. Az elmúlt időszakban ugyanis nem csak a nyersanyag árak emelkedtek meg, de a bérleti díjak és más járulékos költségek is.

Napi közétkeztetési díjai áfa nélkül

Település Óvoda Iskola

Fegyvernek 401 Ft 508 Ft

Rákóczifalva 303 Ft 364 Ft

Rákócziújfalu 253 Ft 343 Ft

Szolnok 336 Ft 433 Ft

Tiszatenyő 358 Ft 439 Ft

FORRÁS: ÚJ NÉPLAP-GYŰJTÉS

Drágul a menza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!