Közélet

2007.11.28. 12:23

Emlékvonat ment végig a százötven éves fővonalon

Idén százötven éves Szolnok—Debrecen közötti vasútvonal, amelyet 1857. november 25-én adták át ünnepélyesen a forgalomnak.

SZOLJON

A Stadler különvonata az előzetes menetrend szerint a jubiláló vonal hét településén állt meg, — Szolnok, Törökszentmiklós, Kisújszállás, Karcag, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen — ahol megemlékezéseket tartottak az ünnep tiszteletére. Törökszentmiklóson is megemlékeztek a fővonal 150. születésnapjáról. Itt többek között Áy Zoltán a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány tagja méltatta a vasút jelentősségét. Emellett egy vasúttörténeti kiállítást is nyitottak, amelyet december 21-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Pár nappal korábban a megemlékezések sorát Örményesen nyitották. A Fegyvernekkel közös vasútállomás homlokzatán emléktábát avatott Török Csaba és Huber Ferenc, a két település polgármestere. A megemlékezést tartók — köztük Áy Zoltán is — hangsúlyozták ritka, hogy egy vasútállomás főépülete gyakorlatilag eredeti állapotában marad fenn az utókor számára. Ám a két település közös indóházán az idő vasfoga sem tudott fogni és azt a funkcióját tölti be, aminek építették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!