Jászkunság

2021.01.23. 07:00

Szigorú előírások betartása mellett írják a felvételiket

Szombaton tíz órától írják a központi felvételi vizsgákat a kilencedik évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok országszerte. Az írásbeliket a szigorú járványügyi intézkedések betartásával rendezik meg a kijelölt középiskolákban.

Munkatársainktól

A kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskola 8/a osztályos tanulói közül ketten Szolnokon írják meg a központi felvételit

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Szolnoki Tankerületi Központ intézményei közül a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban kétszázötvenen írnak majd felvételi vizsgát, míg a Varga Katalin és Verseghy Ferenc Gimnáziumban összesen mintegy háromszázan – ecsetelte hírportálunknak Szutorisz-Szügyi Csongor tankerületi igazgató.

Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója
Fotó: Mészáros János

– Az előírt járványügyi szabályoknak megfelelően csak a diákok mehetnek az épületbe, a távolság, a kézfertőtlenítés, a kötelező maszkhasználatra vonatkozó előírásokat betartva.

Az intézményeket pénteken fertőtlenítettük, és a helyszíneken folyamatosan biztosítjuk a takarító személyzetet.

– A pedagógusok maszkot és kesztyűt is kapnak a felügyelet biztonságos ellátása érdekében. Fontos megjegyezni, hogy egy teremben maximum tízen lehetnek, nálunk ez nyolc-kilenc lesz átlagban termenként. Ha valaki, valamilyen okból nem tud részt venni a szombati vizsgán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít két pótnapot a felvételi dolgozatok megírásának pótlására: január 28-át és február 5-ét. A diákokat már a kezdés előtt fél órával várják az intézményekben.

Az Oktatási Hivatal kiemelte, hogy a diákok másfél méteres távolságra ülhetnek egymástól, valamint minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell kihelyezni.

– A Jászberényi Tankerületi Központ három intézményében, a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban, a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban, valamint a jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumban több mint hatszáz diák írja a felvételi vizsgákat. Szigorú egészségvédelmi intézkedésekkel készülnek – részletezte Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató.

Ehhez biztosítják a rendeletben előírt eszközöket, gumikesztyűt, maszkokat és kézfertőtlenítőt. Az intézményekben folyamatos a takarítás és a fertőtlenítés. Ezenfelül a diákokat tájékoztatták a járványügyi intézkedésekről.

Az épületekbe testhőmérséklet-mérést követően lehet csak belépni, kísérőt nem engednek be.

Egy teremben csak tízen írhatják a dolgozatot, mert így tudják betartani a szükséges távolságot. A felvételi írásakor használt eszközöket a diákok nem adhatják oda egymásnak. A tankerületi igazgató azt is elmondta, hogy a felvételi után a vizsgalapokat negyvennyolc óráig pihentetik, és csak azután javítják a pedagógusok. A dolgozatok megtekintésének formája intézményvezetői hatáskörbe tartozik. Ők döntik el, hogy tanítás nélküli napon biztosítanak lehetőséget a megtekintésre, vagy digitális formában – tudtuk meg.

Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ vezetője úgy tájékoztatott, hogy a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban közel százötven diák írja majd a központi felvételit. Többségük nem a tankerülethez tartozó általános iskolákból érkezik.

A kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskola 8/a osztályos tanulói közül ketten Szolnokon írják meg a központi felvételit
Fotó: Daróczi Erzsébet

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnáziumban nem kérnek központi felvételit – árulta el Tóth Barna igazgató. Elmondta, hogy a nyolcadikosok között népszerűek a gimnáziumi képzések, a közgazdasági és rendvédelmi szakirányok, valamint a cukrász, esztergályos, festő, szakács és bolti eladó szakmák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában