Közélet

2013.01.01. 08:45

Több helyen nincs mozgó szakorvosi szolgálat

2005-ig a Jászság valamennyi vegyes háziorvosi ellátásban részesülő településén biztosított volt Gyermekgyógyász Szakorvosi Szolgálat.

Szoljon.hu

Megyénk számos településén nincs különálló házi gyermekorvosi praxis, az itt élő gyermekek mindennapi ellátását a felnőtt lakosságot is ellátó háziorvos biztosítja – derül ki dr. Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos összefoglalójából, amely a megyei kományhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének elmúlt évét foglalja össze. Az ő munkájukat segítik a Mozgó Szakorvosi Szolgálatok. Ez olyan speciális szakorvosi ellátást jelent, mely nem fix telephelyen működik, hanem egy-egy terület lakosságát úgy látja el, hogy a hozzá tartozó kistelepüléseken felváltva („körforgásos" jelleggel) tart szakrendelést.

Ez a magyar sajátosságként is említhető ellátási forma elsősorban az anya és csecsemővédelem területén terjedt el. Gyermekgyógyász Szakorvosi Szolgálat nincs biztosítva Szajol, Tiszapüspöki, Örményes, Kuncsorba, Tiszatenyő, Tiszabő, Tiszabura, Alattyán, Jásztelek, Jászfelsőszentgyörgy, Pusztamonostor, Jászalsószentgyörgy és Jászboldogháza településeken.

2005-ig a Jászság valamennyi vegyes háziorvosi ellátásban részesülő településén biztosított volt Gyermekgyógyász Szakorvosi Szolgálat. 2006-tól azonban már csak négy településen működött tovább (Jászjákóhalma, Jászdózsa, Jászszentandrás, Jászkisér), ezt a feladatot havonta egyszer egy Jászapátiról átjáró házi gyermekorvos látja el. Jászágó és Jánoshida települések gyermekgyógyász szakorvosokkal kötöttek szerződést a feladatellátásra, akik kéthetente tartanak gyermekgyógyászati szakrendelést az érintett településeken.

A Jászságban Mozgó Szülész-nőgyógyász Szakorvosi Szolgálat sem működik az utóbbi években, mivel a feladatot ellátó Szent Erzsébet Kórház szakemberhiányra hivatkozva megszüntette a szolgáltatás nyújtását, bár e térség 15 kisebb településén lenne rá igény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!