Közélet

2014.02.06. 18:24

Százötvenmillió forintos adósságot örökölt

Pénteken vette át öt évre szóló kinevezést a minisztériumban Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatója, aki szeretné az örökölt százötvenmillió forintos adósságot lefaragni és újabb fejlesztéseket megvalósítani.

Szoljon.hu

– Szolnokon született. Karcagra a férje révén került?
– Nem, a főiskola elvégzése után 1987-ben kerültem Karcagra, s 1988 év elején ismertem meg a férjemet. A történet érdekessége, hogy kiment a bokája a tűzoltóság pályáján focizás közben, én laktam a legközelebb, akinek volt autója. Akkor már ismertük egymást, mint barátok, így a tűzoltóságról áttolták hozzám kerékpáron, s kivittem a kórházba. Ott azt kérdezte tőle dr. Kapusi Lajos, hogy a kísérője, a barátnője vagyok? Imi rám nézett, s azt mondta: a barátnőm. Ez volt április 1-jén és szeptember 10-én összeházasodtunk, s immár huszonhat éve jól kiegészítjük egymást. Nagyobbik fiunk Debrecenben építőmérnöknek tanul, kisebbik a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola negyedikese.

– Érettségi után a közgazdasági vonalat választotta.
– Alapvégzettségem kereskedelmi üzemgazdász. A főiskola után a karcagi Tanácsnál helyezkedtem el mint kereskedelmi előadó, a szövetkezeti szektor tartozott hozzám. Amikor 1993-ban gyesről visszajöttem, a vagyongazdálkodással foglalkoztam, majd költségvetési tervező lettem. Előbb megbízott, majd kinevezett irodavezetőként dolgoztam a pénzügyi és költségvetési irodában. 2010-től egy budapesti székhelyű cégnél az önkormányzati gazdálkodás segítése volt a feladatom az ország több településén. Mindig érdekelt az egészségügy, hiszen az önkormányzati gazdálkodás során láttam, hogy a kórház tud takarékosan is gazdálkodni, tartalékot képezni, aztán láttam olyan időszakot is, amikor önkormányzati biztost kellett kinevezni. Úgy gondoltam, ebben a kórházban tudnám szakmai tevékenységemet folytatni, így kerültem áprilisban ide kontrolling vezetőként, majd 2013 májusától voltam megbízott főigazgató.

– A kórházat jelentős adóssággal és orvoshiánnyal vette át. Hogyan sikerült ezeket a problémákat áthidalni?
– Azzal, hogy sikerült megoldani az érsebészeti ellátást, s aneszteziológus szakorvosokat hozni, ez jelentősen megmutatkozik a műtéti számok emelkedésében is. Innentől az OEP finanszírozásban is emelkedtek a teljesített súlyszámok, az intézmény nem veszítette el az előző évi finanszírozási lehetőséget. Ez alapvetően az itt dolgozók jó munkájának és az adósságkonszolidációnak (242 millió Ft kormányzati átvállalás) is köszönhető. Sikerült rendezni többek között olyan adósságot, aminek eredményeképp újra vannak Karcagon szemészeti műtétek. Közgazdászként alapvető feladatomnak tartom az egészségügyre jellemző havi adósságnövekedés mértékének visszaszorítását, a megmaradt 150 millió forintos adósság ledolgozását, a finanszírozás biztosítását a humánerőforrásra, az eszköz és anyagszükségletre, közüzemi díjakra. Az elmúlt hónapok alatt a dolgozók részéről tapasztalt bizalom, odaadás azt eredményezte, hogy nőtt a teljesítmény és így az OEP finanszírozás is kedvezőbben alakult. Minden tudásommal azon leszek, hogy az eddig elmaradt ingatlanrészek fejlesztése is megvalósuljon a következő években.

– A napi munka mellett mi jelenti a kikapcsolódást?
– Szeretek a családommal kirándulni. Ha lehetőség van helyben színházba, hangversenyre járunk. A barátokkal közös programokat szervezünk. Hétvégenként főzök, a fiúk szeretik a húslevesemet, de a fasírt, rántott husi, pörkölt, zöldségeshús, a palacsinta és az almás pite is kedvenc.

Névjegy

Név: Nagyné László Erzsébet
Születési idő: Szolnok, 1965.06. 05
Végzettség:  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola – kereskedelmi üzemgazdász (1987), kereskedelmi vállalkozó szaküzemgazdász (1991), Budapesti Gazdasági Főiskola – szakközgazdász (2000), EU PAGE Kft. (Veszprém) – közbeszerzési referens (2006), jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar egészségügyi menedzsment szakközgazdász képzésére jár
Családi állapot: házas, férje Nagy Imre vállalkozó, gyermekei Imre és Dániel
Hobbi: utazás a családdal, horgászás, keresztrejtvényfejtés, olvasás, zenehallgatás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!