Közélet

2017.01.26. 12:21

Sok helyen tartósan hiányzik a háziorvos

Minden erőfeszítés ellenére tovább nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma hazánkban, s ennek megfelelően szűkebb térségünkben is.

Szilvási Zsuzsa

Male Patient Visiting Doctor's Office

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Míg tavaly ilyenkor országszerte 238 üres praxis volt, a legfrissebb összegzés szerint jelenleg 277-nél tartunk. Mostanra viszont ez a gond nem csupán a kistelepüléseket érinti, hanem viszonylag nagyobb városok problémája.
Az Országos Tisztiorvosi Hivatal közzétette a január 1-jén összegzett listát. Eszerint a legtöbb, legalább hat hónapja betöltetlen körzet, szám szerint 41 Borsodban van, a kétes dicsőséget jelentő dobogó második helyén 35 betöltetlen praxissal megyénk szerepel.
Békésben 24, Somogyban 22, Bács-Kiskunban 21 ilyen található. Minden megyében van orvoshiányos falu, sőt, jelentős város is. Megyénkben például Tiszafüredet, Jászberényt és Karcagot is az érintett települések között találjuk.

Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a kérdéses területek orvosi alapellátás nélkül maradnának, hiszen egyetlen körzet sem maradhat orvos nélkül.
– Megyénkben a tartósan betöltetlen, illetve egyéb ok miatt betöltetlen területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi praxisokban a lakosság alapellátása helyettesítéssel megoldott – válaszolta lapunk kérdésére dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.
Ugyanakkor tovább nehezíti a helyzetet, hogy folyamatosan öregszik az orvostársadalom. Sok háziorvos már most úgy dolgozik, hogy betöltötte a nyugdíjkorhatárt, miközben a negyven éven aluliak aránya nem éri el a tíz százalékot, így félő, hogy néhány éven belül tovább romlik a helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!