Közélet

2014.04.30. 08:05

Pozitívan érintheti az új szabályozás a gyógyfürdőket

A változó szabályozásnak köszönhetően immár a külföldiek is támogatással vehetik igénybe gyógyfürdőink kezeléseit. Az olcsóbb lehetőséget egyelőre még kevesen használják ki.

Szoljon.hu

sb10065241p-001

Fotó: Thomas Northcut

Az Európában egyedülálló magyarországi gyógyvízkincs jelentős hányadával büszkélkedhet megyénk. A nemrégiben életbe lépett uniós szabályozás szerint ezekben az EU országaiból érkező külföldiek azonos feltételekkel – tehát a saját egészségbiztosítójuk által támogatottan – vehetik igénybe a fürdők által kínált szolgáltatásokat, gyógykezeléseket, mint a magyar állampolgárok. Kérdés, hogy ennek a változásnak nyertesei, vagy inkább vesztesei lesznek majd a gyógyfürdők?

– Lassan 15 esztendeje, hogy minden évben tavasztól egészen őszig a lakókocsinkkal járjuk Magyarországot – mondta el Jürgen Schneider, aki német nyugdíjasként feleségével fedezi fel hazánk szépségeit. – Lehetőleg gyógyfürdők melletti kempingeket választunk, ahol eltöltünk néhány hetet, és élvezzük a víz áldásos hatásait. Hallottam a lehetőségről, hogy most már akár beutalóval is igénybe vehetnénk a kezeléseket, de egyelőre felesleges időrablásnak tűnt a sok utánajárás. Talán, ha jövőre jövünk, előtte beszerezzük a beutalókat is.

Az új egészségügyi szabályozásokat fél évvel ezelőtt vezették be összeurópai szinten, így elvileg az Európai Unión belül bárki bárhol gyógyíttathatja magát. Az egészségbiztosítók érthető módon elsősorban abban láthatnak üzletet, ha ügyfeleik más országokban jobb, és főleg olcsóbb ellátásban részesülhetnek. A hazai egészségügy arra számít, hogy német területekről hamarosan megérkezhetnek gyógyfürdőinkbe az első olyan vendégek, akik az egészségpénztáruk által megfinanszírozva veszik igénybe a balneoterápiás kezeléseket. Ám, ezeknek a vendégeknek nem minden fürdő örülne, hiszen a szolgáltatásokat nekik is ugyanazon a nyomott tb-s áron kellene számlázniuk, mint a hazai beutaltaknak. A térségünkben lévő gyógyfürdők vezetői azonban egyelőre nem érzik veszélyben a szolgáltatásaikat emiatt.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A magyarok mellett már az uniós polgárok is igénybe vehetik az egészségbiztosító által támogatott fürdőkezeléseket. Képünk tavaly Berekfürdőn készült.
Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Őszintén szólva nem érzem valós veszélynek, hogy elárasztanak bennünket a gyógyulni vágyó külföldiek. Bárcsak jönnének inkább minél többen – mondta el kérdésünkre válaszolva Torkos György, aki jelenleg a berekfürdői gyógyfürdőt igazgatja, a korábbi évek során pedig a megye számos más fürdőjét vezette, mindegyikben mozgásba lendítve a gyógykezeléseket.
– Akár beutalóval, akár anélkül érkeznek, itt szolgáltatásokat vesznek igénybe, számunkra szinte mellékes, hogy ezeket ki finanszírozza. Lehet, hogy olcsóbb áron jutnak így hozzá a kezelésekhez, de ha többen jönnek, mi csak jól járhatunk. Ezért azután mi inkább arra törekszünk, hogy idecsábítsuk őket, folyamatosan emelve a fürdő által nyújtott lehetőségek színvonalát.

Szakemberek körében az is felvetődött, hogy amennyiben külföldi beutaltak árasztják el gyógyfürdőinket, a fürdők csak a szolgáltatás térbeli-időbeli korlátozásával, vagyis kiskapukkal válaszolhatnának a kihívásra. Ha egy fürdő például csak üzemidejének felében látná el a tb-alapon beutalt vendégeit, az várólisták kialakulásához vezetne, melyhez a messziről érkezettek valószínűleg nehezebben tudnának igazodni. Sokan azonban ezt a trükközést elhibázott válasznak, a fürdők rossz reklámjának tartanák.
– Egyelőre nincsenek ilyen jellegű valós tapasztalataink – tudtuk meg Perge Józseftől, a túrkevei gyógyfürdő igazgatójától.

– Az utóbbi években a fejlesztések miatt számos szolgáltatásunk szünetelt, így jelentős mértékben lecsökkent azon külföldi vendégeink száma is, akik térítés ellenében vették igénybe a gyógykezeléseket. A fedett fürdő fejlesztését követő, kiegészítő gyógyászati és wellness-szolgáltatások felfuttatásával azonban várhatóan egyre többen érkeznek majd újra hozzánk. Hogy saját zsebből finanszírozzák-e a kezeléseket, vagy az egészségbiztosítójuk által kínált lehetőséget veszik igénybe, majd meglátjuk. Mi bármelyiknek örülni fogunk.

Egyelőre csak elvi a lehetőség

Valójában egyelőre sem a befelé, sem a kifelé irányuló egészségturizmusra nem volt igazán érezhető hatással az új rendelkezés. Nyilvánvalóan a páciens érdekeivel is egybevág, ha egy gyógykezelés külföldön nagyobb eséllyel vezet a gyógyulásához. Ám, mivel az új EU-s alapelv csak szigorúan megszabott feltételekkel vehető igénybe, ezek úgy tűnik, jelenleg teljesen ellehetetlenítik az új jogszabályt, mégpedig mindkét irányban. Jelenleg csupán elvi lehetőségnek tűnik az alanyi jogon járó ellátás, hiszen a gyakorlatban nemigen formálhatunk jogot rá. Ennek eredménye, hogy a bevezetése óta eltelt fél évben szinte semmiféle mozgást nem eredményezett a határon átnyúló betegellátásban.

Szoljon.hu A magyarok mellett már az uniós polgárok is igénybe vehetik az egészségbiztosító által támogatott fürdőkezeléseket. Képünk tavaly Berekfürdőn készült.
Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!