Közélet

2012.07.17. 11:59

Megszűnt az intézményben a sürgősségi osztály

Július 1-je fontos határkő a magyar egészségügyben, így a mezőtúri kórház életében is. A korábban többször is a lét-nemlét határán táncoló intézménynek most biztosnak tűnik a jövője, sőt, olyan ellátást is nyújt, amely egyedülállónak számít megyénkben.

Szoljon.hu

Doctor with senior female patient

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az egészségügyi struktúraátalakítást követően Mezőtúron három fekvőbeteg osztályon folytatódik a munka. Így a továbbiakban is működik a belgyógyászat 24, a gyermekosztály 15 ággyal, valamint a szülészet-nőgyógyászat 10, illetve 5 ágyon. Összesen tehát 54 ágyas aktív kórház mostantól a mezőtúri, emellett pedig magas szintű krónikus ellátást nyújt. A 24 ágyas ápolási és 39 ágyas króikus belgyógyászati részleg mellett ugyanis 15 ágyon mozgásszervi rehabilitációs kezelések biztosítására van lehetőség és 10 ággyal működik a Hospice mostantól.

— Az egyeztetések idején jómagam javasoltam, hogy szívesen felvállaljuk ezt az ellátási formát — mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Csellár Zsuzsa, a kórház ügyvezető igazgatója.— Ennek oka egyrészt, hogy országos szinten lefedetlen ez a terület, így nem csak a megyét, de még Hajdú-Bihar megye egy részét is mi fogjuk ellátni. Másfelől pedig nálunk adottak a feltételek, hiszen több ápolónk is megszerezte a hospice-végzettséget az utóbbi években. Természetesen a szükséges tárgyi adottságok megteremtése mellett mindez óriási lelkierőt is kíván, illetve az itt mindenképpen szükséges fájdalomcsillapításhoz biztosítani kell a megfelelő aneszteziológiai hátteret, illetve adott esetben a mentálhigiénés szakember segítségét.

De mi is valójában a Hospice-ellátás? Hozzájárul a daganatos betegek egyénre szabott ingyenes ápolásához, fájdalomcsillapításához, a méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzéséhez és családjuk lelki támogatásához. Így főként az életük utolsó szakaszában lévő betegeknek segít. Erre az állapotra különösen jellemzőek a kínzó tünetek, ezek enyhítése a hospice ellátás alapvető célja.

A fájdalmak csillapítása folyamatosan és fokozatosan, megelőző jelleggel történik, ezzel a minimálisra csökkenthetőek vagy teljesen megszűntethetőek a szükségtelen kínok. Mivel a hospice ellátás a beteg életminőségének javítását tűzte ki célul, a gondoskodás nem csupán a beteg testi, hanem a lelki, szociális és spirituális igényeire, valamint a hozzátartozók segítésére is kiterjed mind a betegség fennállása, mind a gyász ideje alatt.

– Mindezek mellett az átalakítások eredményeként megszűnt az intézményben a sürgősségi osztály. Az akut ellátásra azonban ezután is lehetőség nyílik, hiszen meghosszabbított járóbetegellátásként működik tovább a sürgősségi fogadóhely. Itt megtörténik az érkező páciensek elsődleges ellátása, akiket ezt követően állapotuktól függően a kórház osztályain kezelnek vagy más egészségügyi intézménybe szállítanak tovább – tette hozzá az igazgató. – A hivatalos finanszírozási szerződés aláírása ezeknek megfelelően történt meg a napokban. További fejlődést jelent majd, ha a most megszűnt szakmákban a terveknek megfelelően megkezdődhet az egynapos sebészeti, illetve nappali kórházi ellátás. Ehhez a fenntartó GYEMSZI-nek kell benyújtania a pályázatot, melynek elbírálása után végezhetünk ilyen jellegű, korszerű beavatkozásokat.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!