Közélet

2013.08.03. 08:19

Ingyen tanítja a sérülteket a kómából felépült festőnő

Megértettem, hogy nem kell félni a változástól. Nyugalmat a festészet által kapok. Tanítom is, mert mindezt megélni maga a csoda! - fogalmazott a szolnoki Kelemen Kata.

Szoljon.hu

0110504,Kelemen Kata,portré,festő,kép,0502

Fotó: Új Néplap

– Mindenkinek megvan a maga feladata, nekem az, hogy sérült emberekkel foglalkozzam – fogalmazott lényegre törően a szolnoki Kelemen Kata. – Valószínűleg ebben annak is nagy szerepe van, hogy én magam egy súlyos betegséget, kómát követően fogtam ecsetet. Újra kellett tanulnom beszélni, járni is. Lassacskán, de felépültem. Orvosaim ajánlották, hogy iratkozzam be egy festőtanfolyamra, mely felkeltette érdeklődésemet.

Két hónap múlva már ecset volt a kezemben. Lépésről lésre tanítottak meg festeni. Miután megkaptam a képzőművésztanár-diplomámat, hazajöttem, folytattam a festést. Azóta is itt, a hetedik emeleti panelben készülnek a képeim, festés közben elfelejtem a rossz dolgokat. Abban az alkalmankénti két órában igyekszem megtenni mindent azért, hogy tanítványaim is megfeledkezzenek a negatívumokról. Először talán mindent szürkének lát az ember, de meg kell tanulni meglátni a színeket, melyek mindenkiben ott vannak. Egy-egy mezei csokor is rendkívül szép a maga egyszerűségével – jegyezte meg.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A szolnoki Kelemen Kata immár ötödik esztendeje tanítja festeni az érdeklődőket. Fotó: Csabai István
[/caption]

Kata önkéntes munka keretében ingyenesen adott rajz-és festőórákat sérült embereknek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Bár kislánykoromban nem szeretett festeni, immár öt esztendeje tanítgatja a jobb agyféltekés rajzolást és festést nyolc-tíz fős csoportokban. Egyik tanítványa képeiből önálló kiállítás is nyílt már a Damjanich Múzeumban. A csoportja munkáit a Verseghy Ferenc könyvtár szalongalériájában is megtekinthették korábban az érdeklődők.

Kata elárulta, hogy tanítványai eleinte kicsit tartózkodóak voltak, de hamar ráéreztek a technikára.

– Az első reakciójuk az volt, hogy nem fognak tudni rajzolni, mert korábban még nem próbálták – számolt be Kata a kezdetekről. – Furcsa volt nekik, hogy milyen nehéz feladatot adtam nekik, nem gondolták, hogy meg tudják majd oldani. A harmadik, negyedik alkalmat viszont már örömmel várták, készültek rá. Egy hetvenhárom esztendős hölgy például, aki már gyermekkora óta szeretett volna megtanulni festeni, a tanórák végén festőállványt, festéket, ecseteket vásárolt.

Akadt, aki olyan ügyes volt, hogy a tanult technikával elkezdett festeni. A kisbabák édesanyjuk hasában a jobb agyféltekéjükkel kommunikálnak, míg születésük után az emberek főként a bal agyféltekét használják. A jobb agyféltekés rajzolással csodálatos munkák születtek. Júniusban, a szolnoki VOKE Csomóponti Művelődési Házban állítottuk ki a legjobban sikerülteket – jegyezte meg.

Katáék dolgoznak grafittal, por-és olajpasztellel, viasszal, akrillal, olajjal és vegyes technikával. Tanítványaival az ecsetkezelés mellett az ujjal történő festést részesítik előnyben, főleg az olajképeknél. De használnak festőkést is.

S hogy miért vállalta a festőnő az oktatást térítésmentesen?

–Mentem, jöttem, láttam, győztem, az életet újból felfedeztem: másodjára is megtanultam beszélni, járni, csendben, nyugalomban élni. Megtanultam, megéltem, majd megértettem, hogy nem kell félni a változástól. Nyugalmat a festészet által kapok. Tanítom is, mert mindezt megélni maga a csoda!

Több megyei kiállításon szerepeltek a képei

A szolnoki Kelemen Kata tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Festményei megtalálhatóak magántulajdonban és közintézményekben. Számos megyei kiállításon láthatták már képeit, melyek közül több zsűrizetté vált. A martfűi, pusztamonostori festőversenyen munkájával különdíjat nyert. Alkotásai eljutottak hazánkon kívül több országba, Amerikába, Angliába és Belgiumba is. Hamarosan Szolnokon állítják ki legújabb alkotásait. A festőnő több képet is adományozott már ismerőseinek vagy sérült beteg embereknek, gyerekeknek.


Kép: A szolnoki Kelemen Kata immár ötödik esztendeje tanítja festeni az érdeklődőket. Képünkön egyik munkájával látható.
FOTÓ: CSABAI ISTVÁN

Születési hely, idő: Szolnok, 1947. július 13.

Gyermekek: egy felnőtt fiú

Hobbi: horgászat, kirándulás, fotózás, festészet A szolnoki Kelemen Kata immár ötödik esztendeje tanítja festeni az érdeklődőket. Fotó: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!