Közélet

2010.04.11. 19:01

Hosszúra nyúltak a várakozás órái a pártközpontokban

Az első reakciók, hangulat a pártok megyei főhadiszállásain.

Szoljon.hu

Fidesz

Fidesz: Eredményre várva


Mint ahogyan azt a közvéleménykutatók előrejelezték, a Fidesz-KDNP győzelme nem forgott veszélyben. Ez a biztos érzés volt tapasztalható a szolnoki Tisza Szállóban tartott összejövetelen is, melyen a párt szimpatizánsai este 19 óra óta reménytelenül várták a részeredményeket. Töltött káposzta és slambuc, illetve csapolt sör volt a térítésmentes kínálat a folyamatosan érkezőknek, valamint a hotel bárjában zsebbevágóan tanakodtak a jelenlévők arról, vajon véletlen, vagy szándékos malőrt követett-e el az Országos Választási Bizottság a kampánycsend idejének kiterjesztésével.

A térség két fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje, Jánosiné dr. Bene Ildikó, valamint Szalay Ferenc csak 23 órakor érkezett a szállóba, ahol a tömeggel immáron együtt nézték végig a választásokról készült televíziós közvetítéseket. Dávid Ibolya beszédénél — főleg az MDF kudarcáról, illetve a pártelnök lemondásáról szóló bejelentésénél — hangos hahota töltötte be a termet, Orbán Viktor értékelését vastaps kísérte, miközben Vona Gábor gondolatait elnyomta az egyre erőteljesebb diskurzus.
— Az eredmények azt mutatják, hogy az ország választópolgárai súlyos történelmi kritikával illették az elmúlt nyolc év MSZP-s, SZDSZ-es ténykedését. A választókörzetem végeredményével is elégedett vagyok, köszönet a voksolóknak, s külön öröm, hogy Szolnok olyan városrészeiben is sikert könyvelhettünk el, ahol eddig még soha — értékelte saját eredményét Szalay Ferenc.
— Eddig is a kemény munkában hittem a szakma és a politika területén, s ez az álláspontom a választási eredmények ismeretében sem változik meg. Köszönettel tartozom mindazoknak, akik bennem hittek, s remélem két hét múlva is megtartják ebbéli hitüket — mondta éjfél körül Jánosiné dr. Bene Ilddikó.

Jobbik

Jobbik: Eredményre várva


Adjon az Isten szebb jövőt — köszöntek be sorra a Jobbik szavazó körzetekbe delegáltjai a párt szolnoki gyülekező helyére. Bár a vendéglő, melyet erre az alkalomra főhadiszállásul kijelöltek csak lassan népesült be. Még fél kilenc körül is csupán tucatnyian várták az eredményeket. A szavazókörökből lassacskán érkező jelentésekből a legszebb várakozásokat látszódtak beigazolni, azaz a radikális párt a második erővé léphet elő. Mégis inkább az óvatos számolgatás és reménykedés ülte meg a szimpatizánsokat és a tagságot.
A csendesen folyó beszélgetések leginkább az elhúzódó szavazás körül forogtak. Többen valami hátsó szándékot, manipulációt éreztek a megfogalmazásuk szerint példátlan eset mögött. „Kemény, Jobbikos gyerekek, és kitartanak” jegyezte meg az egyik szimpatizáns a tévéképernyőn feltűnő, a szavazó helyiség előtt kígyózós sorokat látva, melyben sok fiatal állt.
Az országos eredmények megjelenését a tévéképernyőn csend fogadta. A csalódottságot a számítógépeket figyelők jelentése oldotta, a megyében mégis a Jobbik a második erő, jelöltjeik pedig ott lesznek a második fordulóban is. Nem csoda ha a haza indulók azzal búcsúztak társaiktól: lesz még szebb jövő.

MSZP

MSZP: Eredményre várva



A szocialisták szolnoki, Tófenék úti irodájában tizenöt-húsz valóban elszánt párttag és szimpatizáns várta este hét után, belenyugvó csendességgel az eredményeket. Működtek ugyan a laptopok, fogytak a húsos zsömlék, de az utóbbi hetek közvélemény-kutatási eredményei nyomán már egyértelműen beárnyékolta a várakozásokat a közelgő, elkerülhetetlen vereség. A reménykedések is visszafogottan fogalmazódtak: megelőzni a megyében a Jobbikot; második fordulóra késztetni egyéniben a Fidesz-jelölteket; lehetőleg nem nagyon kikapni... Érződött: szeretne már mindenki túllenni végre az egész választási procedúrán. Csak akkor éledt meg némiképpen a hangulat, amikor Lendvai Ildikó pártelnök, a nagy vereséget kommentálva, arról beszélt a tévében, hogy a szavazás esti elhúzódásának, a több ezer más körzetbe „átszavazó” megjelenésének kivizsgálását kezdeményezik a parlamentben.

A párt két szolnoki indulója, Iváncsik Imre és Csák László a végeredmény megismerése után összenézett: még két fáradságos hét következik, a második fordulóig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!