Közélet

2013.01.22. 19:02

Élet és halál mezsgyéjén mozognak

Éves szinten közel ötszáz betegről gondoskodnak a Hetényi Géza Kórház immár negyven esztendős múltra visszatekintő Felnőtt intenzív osztályán.

Szoljon.hu

A legtöbben kicsit misztikusnak tartjuk az intenzív osztályok világát. Az ott dolgozók munkája élet és halál körül mozog nap mint nap, áldozatvállalásuk különösen megterhelő fizikailag és lelkileg egyaránt.

Éves szinten közel ötszáz betegről gondoskodnak a Hetényi Géza Kórház immár negyven esztendős múltra visszatekintő Felnőtt intenzív osztályán, melyet megbízott főorvosként jelenleg dr. Bencsik Gábor vezet.

– A 14 ágyas osztály rendkívül korszerű feltételek mellett működik, ahol 14 szakorvos látja el a feladatokat – mondja. – Szinte mindannyian egy korosztályhoz tartozunk, s jórészt dr. Tölgyes Anna mellett sajátítottuk el a szakmát, aki jelenleg is a kinevezett osztályvezetőnk, bár főigazgató-helyettesi teendői miatt nem tud részt venni a napi munkában. Az aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosokból évtizedek óta hiány van, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy mára egyre kevesebb a
szakápoló és az asszisztensnő, valamint hiányzik az utánpótlás is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Az intenzív osztály felszereltsége kiváló, európai színvonalú, az itt dolgozók áldozatos, kemény fizikai és szellemi munkáját könnyítik meg Fotó: Mészáros János
[/caption]

Magyarországon ma sem anyagilag, sem erkölcsileg nem tartozik ez a terület a megbecsült szakmák közé, mindezek mellett még különösen nagy a pszichés megterhelés is, hiszen nálunk magas a halálozás, viszonylag kevés a sikerélmény, és sokszor valóban életről-halálról kell döntenünk, így aki csak teheti, más területen helyezkedik el.

Igen fejlett empátiás készség kell tehát ehhez a szakmához, fontos azonban, hogy bizonyos távolságtartás mégis megmaradjon, egyszerűen az itt dolgozók saját pszichéje védelmében. Ahogy dr. Bencsik Gábor mondja, épp ezért vesznek részt forgórendszerben a munkában az intenzív osztályon és aneszteziológián, csökkentve így a lelki megterhelést, elkerülve a kiégést.

– Gyakorlatilag három részlegünk működik: a kórházban az intenzív osztály és az aneszteziológia, míg a rendelőintézetben az aneszteziológiai ambulancia – magyarázza a főorvos. – Ez utóbbit Dr. Driesz Lajos főorvos vezeti, s itt újdonságnak számít, hogy februártól előjegyzési rendszer bevezetését tervezzük, annak érdekében, hogy rövidebb legyen a betegek várakozási ideje. Az aneszteziológia részlegvezetője dr. Deme Edit adjunktusnő, míg az intenzív osztályé dr. Gerály László adjunktus, aki egyben az intézet szervdonációs koordinátora is. A donációra egyébként évek óta komoly hangsúlyt fektetünk, valószínűleg ennek köszönhető, hogy 2006-ban, és 2009-ben is elnyertük az „Életet Ajándékozó Kórház" címet, mint a legtöbb donort biztosító intézmény.

– Az intenzív ellátás mellett az aneszteziológia munka a másik nagy terület, melynek köszönhetően az Intézet szinte minden osztályával kapcsolatba kerülünk, hiszen éves szinten mintegy 10 ezer érzéstelenítést végzünk – teszi hozzá. – Ezek a regionális érzéstelenítésektől egészen a műtéti altatásokig terjednek. Egyfajta specialitásunknak számít az alsóvégtagi perifériás regionális érzéstelenítés, amelyet Magyarországon mi végzünk legnagyobb számban a betegek nagy megelégedésére.

Lassan húsz esztendeje alkalmazzuk ezt a technikát, melynek során a pácienseknek csak az egyik lábát érzéstelenítjük. Bár ez technikailag egy nehezebben kivitelezhető érzéstelenítés, a kisebb kockázat miatt azonban megéri a fáradtságot, hiszen a betegeknek jobb, ráadásul az operációt követő órákra is megoldja a fájdalomcsillapítást. A jövőben még szeretnénk megteremteni a szülészeti epidurális érzéstelenítés lehetőségét is, amely manapság természetes igényként merül fel a kismamák körében. Ezt azonban csak úgy lehet megvalósítani, ha a nap 24 órájában igénybe vehető, amihez egyelőre nincs elég szakemberünk.

Annak ellenére, hogy országos, sőt nemzetközi szinten általánosnak számít az aneszteziológushiány, a Hetényi Géza Kórház jelenlegi műtőkapacitásához biztosítani tudják a műtéti érzéstelenítést. Egyre többen választanak azonban külföldi munkahelyet a nagyobb erkölcsi, és persze anyagi megbecsülés reményében. Dr. Bencsik Gábor maga is többször dolgozott külföldi kórházban, Svédországban pedig három évet töltött aneszteziológusként.

– Külföldön sok helyen már két külön szakmának számít az intenzív terápia és az aneszteziológia, mi itthon azonban mindkettőben jártasak vagyunk, ráadásul igen magas szinten műveljük. Érthető hát, hogy a legtöbb helyen szívesen fogadják a magyar orvosokat. Jómagam igen egyszerűen egy újságban megjelent álláshirdetést pályáztam meg, s így kerültem egy svéd kórházba – idézi fel a kezdeteket a főorvos.

– Bár a családdal együtt települtünk ki, azért nem égettem fel minden hidat magam mögött, s így utólag úgy gondolom, jól is tettem. Hazaköltözésünk után ott folytattam a munkát ahol abbahagytam felhasználva külföldi tapasztalataimat is, mely szélesebb látásmódot biztosított számomra, amit itthon jól tudtam hasznosítani. A Hetényi Géza Kórház korszerű felszereltségének köszönhetően pedig elmondható, hogy gyakorlatilag ugyanazokkal az eszközökkel végzem a munkámat itthon is, mint Svédországban.

– 2008-ban született a kisfiam, akivel egyébként másfél évig én voltam otthon gyesen, természetesen a svéd modellnek megfelelően. Utólag úgy látom, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hiszen bárki bármit mond, a karrier, a lehetőségek megvárnak, a gyerekek azonban nagyon gyorsan felnőnek, és ezt az időszakot semmivel sem lehet pótolni. Sajnálom, hogy
amikor a lányaim voltak kicsik, ezt még nem tehettem meg.

A negyvenéves osztály ősszel egy szimpózium keretében ünnepli a születésnapját, de emellett még év közben több fórumon is ismerteti a munkáját, eredményeit.

Névjegy – dr. Bencsik Gábor

Született: Szeged, 1969. május 16.

Végzettség: Verseghy Ferenc Gimnázium, Semmelweis Orvostudományi Egyetem

Hetényi Géza Kórház 1993, aneszteziológia és intenzív terápiás szakvizsga 1998, részlegvezető szakorvos 1999, osztályvezető főorvos helyettes 2005, jelenleg megbízott osztályvezető főorvos

Család: három gyermeke van, Lili 18 éves, Luca 14 éves, Gábor pedig 4 esztendős; felesége szintén aneszteziológus, valamint háziorvosként is dolgozik

Hobbi: utazás, magashegyi túrázás

Végzettség: Verseghy Ferenc Gimnázium, Semmelweis Orvostudományi Egyetem

Hetényi Géza Kórház 1993, aneszteziológia és intenzív terápiás szakvizsga 1998, részlegvezető szakorvos 1999, osztályvezető főorvos helyettes 2005, jelenleg megbízott osztályvezető főorvos

Család: három gyermeke van, Lili 18 éves, Luca 14 éves, Gábor pedig 4 esztendős; felesége szintén aneszteziológus, valamint háziorvosként is dolgozik

Hobbi: utazás, magashegyi túrázás Az intenzív osztály felszereltsége kiváló, európai színvonalú, az itt dolgozók áldozatos, kemény fizikai és szellemi munkáját könnyítik meg Fotó: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!