Közélet

2014.08.08. 13:12

Az utolsó ÁB-bébi: életbiztosítással ajándékozták meg

A hajdani Állami Biztosító jóvoltából az ezredfordulóig egy híján százötven, az év első napján elsőként született és életbiztosítással megajándékozott gyermeket neveztek ÁB-bébinek. Az utolsó ilyen baba a kengyeli Mosonyi Eszter volt. A fiatal hölgy jövő év január 1-jén tölti majd tizenötödik születésnapját.

Szoljon.hu

– A lányom az ország utolsó ÁB-bébije – fogadott otthonában a kengyeli Jancsó Mária. – Lassan tizenöt évvel ezelőtt, 2000. január 1-jén született. A papírok szerint pontosan 0 óra 35 perckor. Valójában 1999. december 20-ára vártuk Esztert, 23-án be is fektettek a kórházba, de csak január elsején jött világra 2900 grammal és 51 centivel – emlékezett vissza. 

A fiatal lányról a barátai is tudják, hogy mikor ünnepli a születésnapját, ezért a szilveszteri házibulikon a pezsgő és a virsli mellett nem szokott hiányozni egy-egy torta sem. – Bár az év első napján van igazából a születésnapom, azt mindig szilveszterkor ünnepeljük, hiszen olyankor úgyis mindig sokáig fent vagyunk – csatlakozott Eszter. – Itt Kengyelen azok az emberek tudják rólam, hogy ÁB-bébi voltam, akik ismerték a családunkat, vagy olvastak akkoriban újságot. Az év első születése ugyanis már akkor is sajtóhírnek számított, és jelent meg cikk rólam és az anyukámról születésem után. A velem egyidős kortársaim nem valószínű, hogy tudnak erről – mosolygott.

Az Állami Biztosító az év első napján legelsőként született babákat ajándékozott meg életbiztosítással. Eszter születésekor ennek már körülbelül negyven éves hagyománya volt.

– A számomra átutalt összeget tizennyolc esztendős koromban vehetem majd fel – árulta el a lány. – Hogy mit fogok majd abból vásárolni? Fejben már többször is elköltöttem a számlán születésemkor elhelyezett egymillió forintot, így pontosan nem tudom, hogy mire fordítom majd azt: továbbtanulásra vagy másra. Jó lenne vásárolgatni is belőle a barátnőimmel, de az biztos, hogy nem fogom elherdálni a teljes összeget különféle holmikra. Ismerek valakit, aki szintén január elsején született (ám ő velem ellentétben nem elsőként), de nála én idősebb vagyok. ÁB-bébikkel azonban egyelőre még nem futottam össze – tette hozzá.

A fiatal lány idén ballagott el a kengyeli Kossuth Lajos Általános Iskolából és a mezőtúri Teleki Blanka Gimnáziumban folytatja tanulmányait ősztől.
– Emelt szintű kommunikáció és dráma szakra vettek fel – számolt be. – Sokan mondták, hogy jól tudok kommunikálni, többször szerepeltem iskolai rendezvényeken is. Ráadásként, az egyik zenés televíziócsatornán megtetszett egy interaktív adás és kedvet kaptam a műsorvezetéshez én is. Mostanában azonban „átnyergeltem” a rádiós dolgokhoz, inkább az érdekel. Emellett a másik nagy hobbim a tánc. Hat éve táncolok versenyszinten, a koreográfiákat mazsorett, hiphop és modern tánc kategóriában adjuk elő. Az emberek csak „dalmásoknak” hívnak a klub elnevezése után. Rengeteg versenyen, rendezvényen felléptünk már, a dobogóra kilencven százalékban mind egyéni, mind csoportos kategóriában fel szoktunk jutni, hála Szekeres Andreának, a tagozatunk vezetőjének. Hogy mik a terveim még nyárra? Idáig is sokat pihentem, strandoltam a barátaimmal, fesztiváloztam a családdal. Így nyár végét a sok lustálkodás után szeretnénk kicsit felpörgetni – árulta el.

Támogatják az újszülötteket

Az első ÁB-bébi 1961-ben jött világra. Ezt követően 1962-től két csecsemő: egy budapesti és egy vidéki újszülött kapott ÁB-életbiztosítást. Majd 1988-tól az ezredfordulóig egy fővárosi és négy vidéki csecsemő szüleinek adták át az életbiztosítását. A 2000-ben megszűnt ÁB-bébi program után hat évig nem támogatták az újszülötteket. 2006-tól kibővítették a támogatottak körét, azóta minden egyes csecsemő babakötvényt kap az államtól. Ehhez az alaptőkéhez a szülők is hozzátehetik megtakarításaikat. A Babakötvény az idei évben, mint eddig is, adómentes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!