Közélet

2012.01.09. 18:41

Aki rosszul gazdálkodott, annak pénzt tesz a zsebébe az állam?

A lejárt szállítói tartozásaik csökkentésére fordíthatják az egészségügyi intézmények a konszolidációs támogatást. A most szétosztott 27 milliárd forintnak köszönhetően az egészségügyi szolgáltatók „tiszta lappal indulhatnak” 2012-ben.

B. Cs.—Sz. Zs.

Doctor standing by receptionist

Fotó: Getty Images/Creatas RF

Az Egészségbiztosítási Alap egyenlegjavulásából származó pénzből a lejelentett teljesítményeik alapján arányosan részesülhettek az intézmények. A Hetényi Géza kórház mintegy 358 millió forintos támogatásban részesült. — Ez a pénz óriási segítség, hiszen minden tartozásunkat kiegyenlíthetjük — mondta Jánosiné dr. Bene Ildikó főigazgató.

— Így lehetőségünk nyílik rá, hogy kedvezőbb feltételekkel vágjunk neki az idei évnek, amelyben már állami fenntartás alá esünk — tette hozzá a főigazgató asszony. A megyei kórházban egyébként zökkenőmentesen ment végbe az átadás-átvétel, így a 2011-ben még a megyei önkormányzat fenntartása alá tartozó intézmény immár közvetlenül állami irányítású lett.

A mezőtúri kórház közel 38 millió forintos támogatásban részesült, a karcagi Kátai Gábor Kórház pedig 97 millió forintot kapott.
— Ezt a pénzt a tartozásaink kiegyenlítésére fordítjuk, s természetesen nagyon örülünk neki — hangsúlyozta dr. Nagy Mihály, a karcagi kórház főigazgatója. — Manapság minden fillérre nagy szükségünk van, ez pedig igen jelentős támogatásnak számít.

Bár a Szolnoki MÁV Kórháznak közel 57 millió forintot utaltak, az intézmény vezetője mégsem tud igazán örülni a hírnek.
— Mivel a pénz szigorúan címkézve érkezett, kizárólag a lejárt tartozások kiegyenlítésére lehet fordítani. Mi azonban igen szigorú gazdálkodást folytattunk 2011-ben is, így nincs ilyen jellegű tartozásunk. Kénytelenek vagyunk tehát visszautalni a támogatást — tudtuk meg dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvostól.

Hasonlóképpen járt a jászberényi Szent Erzsébet Kórház. Amint dr. Bálint Péter igazgató elmondta, megérkezett számlájukra az intézményükre jutó 83 millió forint. Az igazgató szándéka szerint ezt az összeget — mivel lejárt tartozásuk nincs —, a minimálbér-emeléssel összefüggő pluszköltségeikre szeretnék felhasználni. Bálint Péter szerint az az igazságos, hogy ha az állami kasszában maradványként megjelenő összeget teljesítményarányosan osztják szét az kórházak között. Nem volna jó, ha csak azért kellene visszautalniuk a maradványt, mert korábban jól gazdálkodtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!