Közélet

2012.12.05. 15:48

A milliárdos beruházás után teljesen átalakul a mentőszolgálat

Új esetkocsival „gazdagodott” a törökszentmiklósi mentőállomás, a járművet tegnap ünnepélyesen is átadták. Az Országos Mentőszolgálat tovább bővítené hálózatát, ahogy megyénkben, úgy országosan is.

Szoljon.hu

Fotó:

– Pár perccel ezelőtt még kérdés volt, hogy visszér-e a mentőautó az esemény kezdetére. Nem sokkal ezelőtt ugyanis egy esethez riasztották kollégáinkat – mondta dr. Mártai István köszöntőjében, melyet a törökszentmiklósi mentőállomáson, az új esetkocsi átadásán intézett a megjelentekhez. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatójának szavai utaltak arra és bizonyítják, hogy a jármű már az ünnepélyes átadása előtt „munkába állt”.
December elsejétől üzemel, hétfőn pedig hivatalosan is átvehette a mentőszolgálat a városba érkező új esetkocsit, amely térségi feladatokat lát majd el.

– A mentőszolgálat új járműve egy súlyos és régóta fennálló problémát orvosolhat, hiszen Törökszentmiklós és térsége produkálta az Észak-alföldi régióban a második legmagasabb esetszámot, ennek ellenére korábban nem rendelkezett esetkocsival – mondta el dr. Juhász Enikő. A város polgármestere kiemelte: a jármű amellett, hogy nagyban növelheti a város és környéke egészségügyi ellátásának színvonalát, jelenléte gyakorlatilag életeket menthet majd.

A gépjármű felszereléséhez az összefogás és együttműködés jó példájaként a helyi önkormányzat is hozzájárult egy defibrillátorral, ezzel is segítve a mentősök munkáját. Emellett a mentőállomás felújításához is biztosított anyagi forrást a városvezetés.

A törökszentmiklósi mentőállomáson egyébként kilenc ápoló, kilenc gépkocsivezető, illetve az új esetkocsi üzembe állításának köszönhetően további három mentőtiszt teljesít szolgálatot. A mentőállomás ellátási körzetébe legalább hét település, ezeken mintegy 40 ezer fő tartozik. Az elmúlt évben a mentőállomás több mint 4 ezer 200 mentési feladatot látott el, mialatt mentőgépkocsijaik közel 215 ezer kilométert tettek meg. Kitekintve az egész megyére, 34 mentőegység az elmúlt évben 46 ezer mentési feladatot látott el, és ez alatt gépkocsijaik kétmillió kilométert tettek meg.

A törökszentmiklósi esetkocsi átadásával tulajdonképpen egy új fejezet kezdődött, mint az ünnepélyes átadáson elhangzott: az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megye mentőellátásának további fejlesztését is tervezi jövőben. – A tervek szerint Kőteleken és Jászboldogházán is új mentőállomásokat építenek – emelte ki dr. Mártai István főigazgató.

Az OMSZ mentőellátásában az eset- és rohamkocsik igen fontos szerepet játszanak, mivel a legmagasabb szintű ellátást képesek nyújtani a súlyos-életveszélyes állapotban lévő betegeknek. Szolnok megyében eddig egy rohamkocsi (Szolnok) és öt esetkocsi (Szolnok, Jászberény, Karcag, Tiszafüred, Kunszentmárton) teljesített szolgálatot. A Törökszentmiklóson szolgálatba állított hatodik esetkocsival jelentősen javulni fog a körzet mentőellátása, tájékoztatott Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatója.

Csökkenteni szeretnék az autók átlagéletkorát

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) várhatóan 11 milliárd forintot költhet hálózatának bővítésére, épületei korszerűsítésére, valamint járművei további cseréjére – tájékoztatott Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatója. – Az európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően jövő év végéig 22 új mentőállomás építésére, 60 felújítására, valamint az ez év végén érkező 60 autón felül további 200 mentőjármű beszerzésére nyílik lehetőség.
A projekt nagy előrelépést jelent az OMSZ működésében. Az új mentőállomások révén a legtöbb esetben megfelelhetnek annak az elvárásnak, hogy a mentők 15 percen belül egy adott helyszínre érkezzenek. Az újabb járművásárlással közelebb kerülnek azon céljukhoz, hogy az autók átlagéletkora tizenháromról nyolc évre csökkenjen. A korszerűsítés a jövőben a légi mentést is érintené. Az erről szóló, a közelmúltban elkészült koncepció szerint négy légi bázis építése valósulna meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!