TISZADERZS

2017.10.01. 15:28

Ismerjék meg a világjáró orvost, aki volt már hajósinas és polgármester is!

Dr. Herédy Dezső mozgékony és kíváncsi jelleméből adódóan mindig a kalandokat kereste. Praktizált, majd utazott. Évtizedeken át ez volt a bevált recept, aztán megállapodott Tiszaderzsen. Élő példája annak, hogy az életet lehet lazán is „csinálni”.

Dr. Herédy Dezső Tiszaderzsért dolgozott

Fotó: Ujvári László

Sok helyen járt, sok mindent csinált, sok mindent kipróbált. A Tisza-tó és a Nagykunság településein közismert dr. Herédy ­Dezső neve. Tiszaderzs egykori háziorvosa és polgármestere megmutatta, hogy lesz egy kalandvágyó fiatalból orvos, hajósinas, hajóskapitány, főorvos, majd polgármester.

Egy budapesti orvosi családból származik, négyen voltak testvérek, de a rokonság nagy része külföldön él. Ő sosem vágyott a sablonos, hétköznapi malomkerékre. Már fiatalon szeretett volna sokat utazni, megismerni új embereket és kultúrákat. Fiatalon még a pártállami hatalom tiltása ellenére is megtette.

„Kalandra születtem. ­Komolytalan ember vagyok, nagyon sokat utaztam”

– jellemezte magát dr. Herédy ­Dezső.

– Jugoszlávia, Bulgária, Németország, Anglia, Olaszország. Ez közel sem a teljes lista. Sokáig voltam a Karib-tengeren, csodálatos az a szigetvilág – szólt a spontán válasz arra a kérdésre: fel tudja-e sorolni, hol járt életében.

Boldogan idézte fel a kedves emlékeket. Egyszer turistaként, osztrák, portugál és német barátaival elhatározták, hogy világrekordot állítanak fel. Valamikor a ’70-es évek elején vásároltak egy Bolero vitorlást, ami az akkori leggyorsabb típus volt a világon.

Portugáliából indulva jutottak el a Karib-tengerre, ám a világrekord egy technikai hiba miatt végül nem sikerült.

Bár a sok utazást nem volt könnyű összeegyeztetni a munkával, valahogy mindig sikerült neki.

– Még 1964-ben végeztem az egyetemen. Sok helyen voltam orvos. Rövid­ ideig megfordultam a környéken, például Sarudon, Mezőtárkányban és Abádszalókon is, de praktizáltam rövid időt a Dunántúlon is. Ott egy ideig tiszti főorvos voltam, Tiszaderzsre 1976-ban kerültem – idézte kalandos szakmai pályáját.

Az állandó lakhelyváltást az utazások indokolták. Két nagyobb út között töltött be háziorvosi praxisokat az ország több pontján, ahol éppen igény mutatkozott. Utólag úgy látja, Tiszaderzs különbözött a többi falutól, mert mindig marasztalták és visszavárták.

– Őszintén szólva, tetszett az itteniek hozzáállása, így szívesen maradtam. Egy idő után a helyettesítést is sikerült gördülékenyen megoldani, itt minden olajozottan működött – emlékezett vissza.

A sok utazás során világlátott, tapasztalt ember lett.

Számos országban megfordult, kapcsolatokat tudott kiépíteni, aminek nagy hasznát vette később, polgármesteri munkája során.

– Alapos és tájékozott ember vagyok. Felkészülten, de esélytelenül indultam az első választáson, még 1990-ben. Aztán jött a meglepetés, mert a választók végül nekem szavaztak bizalmat. Felkérésre lettem polgármesterjelölt, nem saját ambícióm okán – magyarázta a nyugalmazott háziorvos és polgármester.

Megalakították a Vidéki Magyarország pártot, mely nyolc évig működött, Dezső bácsi volt az első elnöke. Polgármesterként négyszer választották újra, egy ciklus kivételével 2014-ig irányította Tiszaderzset.

Dr. Herédy Dezső Tiszaderzsért dolgozott
Fotós: Ujvári László

Büszke arra, hogy két évig az Európa Tanácsban is dolgozott mint az egészségügyi és szociális bizottság vezetőhelyettese. Egészen 2013 szeptemberéig volt aktív háziorvos.

Idejét ma többnyire pihenéssel tölti, egy korábbi betegségből gyógyul.

Dr. Herédy Dezső Budapesten gyerekeskedett. Már fiatalon tengerésznek állt, hajósinasként kezdett.

– Egerben voltam gyakornok. Az egyik helyi férfi nagyon sokat mesélt útjairól, a hajózás szépségéről. Elültette a bogarat a fülemben, úgy döntöttem, kipróbálom – mesélte a kezdeteket az 1939-es születésű kalandor.

Egyik korai útján kifogott egy komolyabb tífuszjárványt, ahol mint orvos, sikerült helytállnia. Törökországban, a Boszporusznál vesztegeltek sokáig. Később nagyon megszerette az országot, sokat járt vissza.

Egy időben dolgozott is Törökországban, a Boszporusz két partja között szállította át az embereket a Tardi-harmat névre keresztelt, Balaton típusú hajójával.

Utoljára 2013-ban járt külföldön. A közelmúltban súlyos autóbalesete volt, koponyaalapi törést szenvedett.

– Eleinte nehéz volt, mert régen félévente jártam a világot, ma már ezt nem tehetem meg. De most a gyógyulás a legfontosabb – jegyezte meg mosolyogva.

Ujvári László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!