Papramorgó

2019.01.30. 06:25

Jól fogytak a házi pálinkafőző berendezések

A bérfőzdék az elmúlt évben több mint nyolcmillió liter párlatot állítottak elő.

Komárom, 2018. május 28. Pálinkát kóstol egy zsûritag az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erõdben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Százával vásárolták tavaly az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezéseket, így az elmúlt években már majdnem 24 ezer üstöt vettek nyilvántartásba a helyhatóságok – írja a Magyar Idők szerdán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásai alapján a lap arról ír, hogy tavaly nagyjából 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba, a legtöbbet közülük Borsodban, de Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy volt a kereslet.

Az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel nyolcvanmillió forint körül mozgott.

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták, nagyjából 8,3 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot készítettek el ügyfeleiknek a főzdék – áll a cikkben.

Borítókép: Pálinkát kóstol egy zsűritag a Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!