Vízilabda

2024.09.05. 07:00

Negyeddöntőben az U19-es válogatott az Európa-bajnokságon

A magyar U19-es vízilabda-válogatott – amelynek tagja a Szolnoki Dózsa játékosa, Cseh Maxim is – másodikként jutott tovább a csoportjából a bulgáriai Burgaszban zajló Európa-bajnokságon, így automatikusan a negyeddöntőben folytatja a kontinenstornát.

Kiss Ádám

A magyar csapat még július 22-én kezdte meg a felkészülést az Európa-bajnokságra, akkor huszonnégy játékos találkozott a Hajós Alfréd Uszoda aulájában, Bulgáriába azonban csak tizenöten utazhattak. Így Cseh Maxim csapattársai a Szolnoki Dózsa csapatában, Cseh Alex valamint Simon Donát ezúttal kimaradt a keretből, a júliusban U18-as világbajnokságot nyert játékos viszont megkapta az esélyt, hogy újabb éremmel gyarapítsa impozáns gyűjteményét.

Cseh Maxim, Szolnoki Dózsa, vízilabda
A Szolnoki Dózsa játékosa, Cseh Maxim (sötét sapkában) is kivette a részét a magyar válogatott továbbjutásából
Forrás: waterpolo.hu

Ezúttal egyedi, kétdivíziós lebonyolítási rendszerben zajlik a kontinenstorna, az első divízió két legjobbja jutott tovább egyenes ágon a negyeddöntőbe, a harmadik és a negyedik helyezettek pedig a második divízió legjobbjaival játszanak osztályozót.

Az első mérkőzésen Horvátországgal játszottak a mieink, és bár sokáig csak kapaszkodtak ellenfelükre, a negyedik negyed hajrájában végül megfordították az eredményt és megnyerték a összecsapást.

Horvátország–Magyarország 9–10 (3–3, 1–3, 2–1, 4–2)

Magyar gólszerzők: Leinweber 6, Peőcz 2, Varga V., Lugosi

Kétgólos hátrányba került a magyar csapat a nagyszünetig, amelyre még egyet rá tudott tenni Horvátország, három perccel a lefújás előtt viszont 9–9-re zárkózott válogatottunk. Ekkor a mérkőzésen hatodjára is villant Leinweber Olivér, és egy másodperccel a lefújás előtt hét méterről bombázott egy szabaddobást a kapuba, 10–9.

Majd következett a Montenegró elleni sima győzelem, ahol már az első meccset kihagyó Cseh Maxim is szerepet kapott.

Montenegró–Magyarország 9–13 (3–4, 2–3, 2–3, 2–3)

Magyar gólszerzők: Varga V., Leinweber 3-3, Haverkampf, Peőcz, Gidófalvy 2-2, Simon B.

Hatékonyan és precízen játszottak a mieink a mérkőzésen, Gyovai János tíz védésig jutott a kapuban, valamint minden negyedben eggyel tudta növelni előnyét a csapat, így Leinweber és Varga Vince vezetésével karnyújtásnyira került a magyar válogatott a továbbjutástól.

A csoportkör zárásaként pedig Spanyolországot kellett volna legyőzni az elsőségért, azonban az utolsó játékrészben felőrölte az ellenfél a mieinket.

Spanyolország–Magyarország 16–11 (3–3, 3–2, 4–3, 6–3)

Magyar gólszerzők: Varga V., Gidófalvy 2-2, Leinweber, Simon B., Peőcz, Nagy Z., Pörge, Szécsi M.

Három negyeden keresztül  tartotta magát a magyar csapat a rangadón, a záró játékrész azonban ezúttal nem sikerült.

Ötgólos veresége ellenére is – hármas holtversenyben – a második helyen zárt a válogatott és egyenes ágon jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol a Németország–Bulgária nyolcaddöntő győztese lesz az ellenfél a csütörtökön 19.30-kor kezdődő találkozón.

A csoport végeredménye

1. Spanyolország 6 pont, 2. Magyarország 6, 3. Horvátország 6, 4. Montenegró 0 pont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában