Gyűjtemény

2 órája

A jászberényi Gombos Rozi kincsestárából nyílik kiállítás a Jász Múzeumban

Egy ország ismerhette meg Sinka Józsefné, alias Gombos Rozi nevét, aki legendássá vált gombgyűjteményét az Óbudai Múzeumnak ajánlotta fel. Kincsei ihlették az intézmény Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című időszaki kiállítását, mely tavaly elnyerte a múzeumi szakma rangos díját, az Év Kiállítása elismerést. A jászberényi Gombos Rozi gyűjteményes tárlata október 19-től a Jász Múzeumban látható.

Illés Anita

A jászberényi Gombos Rozi gyűjtőszenvedélye az ötvenes években kezdődött abban a rövidáru kereskedésben, ahol akkoriban dolgozott. 

jászberényi Gombos Rozi
A legendássá vált jászberényi Gombos Rozi gyűjteményes kiállítására várják az érdeklődőket október 19-én Jász Múzeumban Fotó: Archív / Pesti József

Gyűjteményes kiállításra készül a jászberényi Gombos Rozi 

Egymillió gombból álló gyűjteményét 2022-ben az Óbudai Múzeumnak ajándékozta. A nyugdíjas hölgy az apró tárgyakból rengeteg faliképet készített már az elmúlt évtizedekben, ma is szívesen alkot. Október 19-én, szombaton 17 órakor „Gombolkozom, tehát vagyok” címmel nyílik meg Sinka Istvánné Gombos Rozi néni gyűjteményes kiállítása a 150 éves Jász Múzeumban. A belépés díjtalan.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!