Szoljon podcast

2024.07.14. 19:53

Műanyag szamarat vontatott egy férfi a szolnoki Hild térre, furcsa üzenettel érkezett - galériával, videóval

Ivo Weber Kölnből indult még májusban. Járműve egy akkumulátoros moped, amely maga mögött húz egy szamarat, no persze nem élő állatról van szó. A poliuretán szobor sokféle üzenetet hordoz, egyebek mellett a német képzőművész ezért viszi magával útitársként.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Ivo Weber német képzőművész már megszokta a kíváncsiskodó tekinteteket. Békés nyugalommal „parkolt le" a szolnoki Aba-Novák Agóra épületének árnyékában vasárnap a Hild-téren. Járműve és különös útitársa sokakat megállított és megmosolyogtatott, míg ő kedélyesen beszélgetett vendéglátójával, Verebes Györggyel, a Szolnoki Művésztelep vezetőjével.

német képzőművész
Ivo Weber (balra) és Verebes György  a szolnoki Hild téren beszélgettek
Fotó: Nagy Balázs

Tizenegy hét utazás, megannyi találkozás

– Köln Testvérvárosába, Kolozsvárra igyekszem, közben különféle nagyvárosokat érintek – kezdte a művész. Tizenegyhetes útja alatt egyebek mellett Bonnt, Heidelberget, Ulmot, Passaut, Linzet, Bécset, Pozsonyt célozza meg. Hazánkban Vácra, Budapestre és Nagykátára igyekszik, vasárnap pedig épp Szolnokon tette tiszteletét. A művész a Szolnoki Művésztelepen három napig megpihen és igyekszik magába szívni a városban szerzett élményeit, benyomásait.

A legfontosabb üzenet a kapcsolódás

A német képzőművész elárulta, utazása a szamár szoborral tulajdonképpen egy monumentális alkotás, főként a kapcsolódások tekintetében.

– Ez a szamár a gyermekkoromat személyesíti meg, a nagyszüleimnél töltött idők kedves emléke. Célom a figyelemfelkeltés, a tervezett és spontán találkozások megélése, az élmények egyesítése. Együtt és külön is alkotjuk magát a művet, a performanszt, amellyel 

a művészet egyetemes üzenetének továbbítását kívánom elérni 

– fogalmazott a német képzőművész. A férfi útja során a szolnoki a harmadik művésztelep, ahol látogatást tett. Hangsúlyozta, mennyire fontos és jelentős, hogy a város támogatja egy ilyen közeg fennmaradását, létezését.

Dokumentumfilmet és könyvet is készít az utazásról

Ivo Weber nem siet útja során. Az utazásra választott jármű lehetőségei nem kedveznek a gyors haladásnak, mindössze harminc kilométert tud megtenni egyszerre az akkumulátorral.

– Megesik, hogy csak tolom és sétálok mellette, ahol kell vonatra és hajóra pakolom a járművet, a szobrot. Haladok ahogy tudok, de ez így van jól, hiszen az utazás és a közben megélt élmények számítanak. Valamint az, hogy továbbvigyem és átadjam a művészet üzenetét – mondta. 

A férfi alaposan dokumentálja a különleges utazást, dokumentumfilmet és könyvet is készít a találkozásokról, tapasztalásokról. A tervek szerint ezek minden érintett állomáson elérhetők lesznek majd.

Könnyed és csöndes társ a szamár

Az út egyértelmű sztárja a „csacsi", amelyet bárhol járjon, mindenhol megbámulnak.

– Ezt a darabot poliuretánból mintáztam, rétegről rétegre építettem fel, majd műgyantával, lakkal kezeltem, hogy időjárásálló legyen – avatott be útitársa titkába. 

A német képzőművész és szamara útjának végállomását tehát Kolozsvár jelenti majd, úgy tervezi,  július 25-én éri el a várost, ahol kiállítással, ünnepséggel zárja le ezt a nem mindennapi, modern „alkotást.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!