Szoljon podcast

2024.07.28. 11:30

A mediterrán életstílus a magyar szokásokban is megjelenik, vallja a szakértő

A szolnoki származású Gyuricza Kata Sárát a sorsa vitte Spanyolországba. Kétszer is. Spanyol férfihez ment feleségül, idestova tíz éve él az ország szívében, Kasztília és Leónban. Tapasztalatairól blogot vezet, a közelmúltban pedig a Verseghy Ferenc Könyvtárban tartott előadást, méghozzá egy igen izgalmas témában. A mediterrán életstílus közérzetünkre gyakorolt hatásait igyekezett be-és megmutatni.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Tizenhét évesen kerültem ki először, ott végeztem az egyetemet, turizmus szakon. Úgy gondoltam 2008-ban, hogy hazajövök és itt kamatoztatom a megszerzett tudásomat, de az életnek más tervei voltak – kezdte történetét Gyuricza Kata Sára. Elárulta, bár itthon dolgozni kezdett, hamarosan megismerkedett egy spanyol férfival, aki először a kedvese, majd a férje lett, végül visszaköltöznek Spanyolországba.

– Elmondhatom, hogy eddig nem bántam meg – fogalmazott mosolyogva.

a mediterrán életstílus
Gyuricza Kata Sára szerint a mediterrán életstílus főbb jellemzői a magyar kultúrában is fellelhetők.
Fotó: Kocsis-Szabó Lilla Laura

Kultúrsokk, országon belül is

– Azt kell mondjam, nagyobb kultúrsokkot jelentettek az Észak- és Közép-Spanyolország közötti eltérések, mint mondjuk a hazánk és Spanyolország közöttiek – mondta a turisztikai szakember. Példaként mindjárt hozta észak jellemzőit, a kelta hagyományokat, a hegyvidék szépségét vadságát, az állandó tavasz vagy éppen állandó ősz jellegzetességeit.

– Nekem nem is volt téli kabátom, egy bőrdzsekivel remekül ellavíroztam. December közepén gyönyörű zöld táj fogadta a látogatókat – avatott be. Kasztília és León viszont inkább egyfajta hazaérkezés élményt jelentett számára.

– Búzamezők, pipacsok, bortermelés jellemzi a környéket, csupa olyasmi, amivel akár itthon, de még itt, errefelé is találkozhatok – magyarázta Gyuricza Kata Sára.

Szabadabb életfelfogás, szabadabb élmények

Gyuricza Kata Sára elárulta, odakint jelen van a köztudatban, hogy bár az ország területe viszonylag nagy, igen sok helyről, három, négy óra alatt elérhető a tenger.

– Sőt! Vonatjáratokat is indítanak, oda-vissza. Jellemző, hogy aki enne egy kis halat vagy tenger gyümölcseit, nem a boltba, hanem a partig megy érte! Ellátogatnak a tengerhez és a helyben fogott, vásárolt alapanyagot akár ott is sütik meg. Ez szintén egyfajta szabadságélményt ad – magyarázta. Hozzátette, aki a tenger mellől vágyik a „szárazföld belsejébe”, hasonlóan jár el.

– Ott is rengeteg a látnivaló, ahol élek. Segovia város, például vonzza a látogatókat, kétezer éves vízvezetékrendszerével, amely a szakértők szerint még ma is működik – mondta.

Mégiscsak itthon van az otthon

Gyuricza Kata Sára megvallotta, bár nagyon szeret kint élni és a nyelvet remekül elsajátította, mégis itthon érzi magát igazán otthon.

– A gyökereim idekötnek Szolnokhoz, ez mindig erős marad bennem. Akkor vagyok otthon, amikor sétálok a Tiszaligetben, vagy megnézem a Zagyvát. Egyébként igazán kedvelem a folyókat. Odakint is gyönyörűséggel tölt el Valladolid folyója, a Pisurega – mondta.

Hozzátette, a hozzá kötődő történet szintén kedves számára, ugyanis az ezerhatszázas években itt próbálták ki az első sikeresen „működő” búvárruhát.

Blogban mesél mindenről

Gyuricza Kata Sára nagyon szerette volna kissé rendszerezve bemutatni mindazt, amit a kintléte alatt látott és tapasztalt Spanyolországból. Ezért létrehozta az Ez IS Spanyolország című blogot, amelyben a fent említett érdekességekhez hasonló témákról is beszámol.

– A nyelvről még muszáj szó ejtenem! Ahány tartomány és terület, annyiféle nyelvjárás létezik, ami szintén izgalmas kaland! A férjemmel az első évünk azzal telt, hogy egymást tanítottuk spanyolra, ami nagyon vicces helyzeteket szült! – sorolta mosolyogva Kata. Férje Valladolidból származik, úgy tartják, itt beszélik legszebben a spanyol nyelvet. Ezzel szemben a turisztikai szakember egészen más forrásokból sajátította el a tudást.

– A budapesti Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű gimnáziumba jártam. A nyelvi ismeretek mellett irodalmi, földrajzi alapokat is kaptam. Azonban ott kellett szembesülnöm egyebek mellett azzal, hogy az egyik múlt időt, amelyet tanultam, nem is használják. Ráadásul sok időt töltöttem kis falvakban, gyakorlatilag sikerült összeszednem egy kis északi tájszólást. Sokszor meglepődött a férjem bizonyos általam használt szavakon, szótárral bizonygattam, hogyléteznek – mesélte mosolyogva.

A mediterrán életérzés nem csak spanyol sajátosság

A nevetés, az élet szeretete, az apró örömök megélése nem kizárólag mediterrán sajátosság. Sőt! A lista több közös ponttal is bír saját szokásainkat illetően.

– Úgy vélem, bár rohanó világot élünk, mégis fontossá kezd válni az, ahogyan önmagunkkal bánunk. Előtérbe kerül az életminőségünk, lépéseket teszünk a javításáért, fejlesztéséért – fogalmazott a turisztikai szakember. Szerinte a mediterrán életérzés de még a mediterrán diéta lényege is hogy jó hangulatban, jó társaságban, jó ételek mellett és élvezettel, apró örömökkel teli mindennapokat éljünk.

Ha ezt úgy fogjuk fel, mint egy életfilozófiát, teljesen átültethető bármelyik nemzetre. Mi magyarok is szeretünk társaságban lenni, jókat enni-inni, jókat beszélgetni. Tehát mi szintén megéljük a mediterrán életstílus főbb jellemzőit 

– mondta.

A turisztikai szakember hozzátette, a közhiedelemmel ellentétben, azért kint sem annyira magától értetődő már a szabadabb felfogás, bár igyekeznek megtartani a főbb értékeket.

– A leghíresebb spanyol klisé, a szieszta több száz éves történettel bír. Egy király vette törvénybe, hogy a déli napsütésben nem lehet dolgozni. Hosszú ideig megvolt a kialakult rend, hogy a legforróbb órákban mindenki pihenjen, a munkát délután, estig folytassák. Ma már nem előnyös ez a rendszer. Odakint is egyre több cég vált a folyamatos munkavégzésre, eltűnőben van a szieszta. A szervezetre gyakorolt pozitív hatása megszűnik, de a munkaerőpiac helyzete javul. Minden korban más szempontok működnek. Ezzel is együtt kell élni – fogalmazott Gyuricza Kata Sára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!