Nemzetközi együttműködés

2 órája

Bőségtáncba kezdtek kínai asszonyok a szolnoki vármegyeházán, különleges napot ünnepeltek – videóval, galériával

A vidéki nők nemzetközi napját ünnepelték Szolnokon, nem is akárhogy.

Rózsa Róbert

Menjünk elébe a kérdéseknek: igen, a vidéki nők nemzetközi napja éves ünnep, október 15-én ünnepeljük. Miért? Azért, mert az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2007-ben úgy döntött, időszerű árnyalni a vidéki idillről kialakult általános vélekedést, különösen a vidéki nők, a földeken dolgozó, bennszülött asszonyok helyzete okán. Ez a világnap nem keverendő a falusi nők világnapjával, amelyet az ENSZ már 1995-ben útjára indított, és amelynek célja ugyancsak nemes, de más: a kormányok iparkodjanak bevonni a döntéshozatalba a falusi nőket. És pláne nem tévesztendő össze a március 8-ai nemzetközi nőnappal.

vidéki nők nemzetközi napja, vidéki nők, nők, világnap, ünnepség, vármegyeháza, Szolnok, Egyesült Nemzetek Szervezete
Népes külföldi delegáció érkezett kedden Szolnokra, a vidéki nők nemzetközi napja alkalmából
Fotó: Mészáros János

Nagykövetek érkeztek Szolnokra a vidéki nők nemzetközi napja alkalmából

Most, hogy rendet vágtunk a világnapok között, mindjárt világos – lévén kedden október 15-e volt –, hogy az aznap Szolnokra érkezett külföldi delegáció a vidéki nők nemzetközi napjára érkezett a vármegyeszékhelyre.

Merthogy küldöttség érkezett, nem is kicsi: brazil, marokkói, török, kínai, afrikai követek – mind hölgyek – látogattak a Tisza-partra, hogy a világnap alkalmán a vármegyeháza dísztermében életre hívott konferencián vegyenek részt.

Előtte még a delegáció felkereste Szolnok nevezetességeit, a programnak ehhez a részéhez Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár is csatlakozott.

A nők szerepének fontosságát hangsúlyozták

Magát az ünnepséget már dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A kilencedik alkalommal megtartott Vidéki Nők Nemzetközi Konferenciát a Magyar Női Unió Egyesület és a Foglalkoztatási Célú Non-Profit Szervezet (Focenosz) rendezte, ezúttal Szolnokon.

– A nők szerepe több a gazdaságirányításnál. Nőként a családdal is foglalkoznunk kell, szolgálni helyi közösségeinket – hangoztatta a konferencián a helyettes államtitkár, hozzátéve, hazánkban ehhez igyekeznek jó pályázati feltételeket teremteni.

Ahol erős nők szövetkeznek, ott nem marad el a siker

– fogalmazott az ünnepségen Szolnok országgyűlési képviselője. Dr. Kállai Mária szerint harminc-negyven éve talán más kicsengése lett volna a rendezvénynek, de ma már a vidék erőforrás, megbecsült része a gazdaságnak, a kultúrának. Céljuk – tette hozzá – felhívni a figyelmet a vidék nehézségeire, de abban is bízik, hogy a vidék helyzete mára sokat javult.

A nők szerepét méltatta a konferencián a szervező egyesület elnöke. Batthyány-Schmidt Margit szólt az oktatás, a hit, a család, a nemzet fontosságáról. Fodor Andrea, a Focenosz vezetője a fenti célok elérése érdekében a civilek, a közigazgatás és a vállalkozók együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta.

Bőségtáncot lejtettek kínai asszonyok a vármegyeházán

És hogy mit vihettek haza a vendégek szolnoki látogatásukról? Azt a sok jó gyakorlatot és tudást, amelyet a konferencián a kiállítások vagy a szakmai előadások során elsajátíthattak. Valamint egy különleges produkciót. A Magyarországon Élő Kínai Nők Egyesülete hagyományos bőségtáncát, amely ugyancsak illett a vidéki nők javuló életminőségét célzó konferenciához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában