Izgatott várakozás

2 órája

Útlezárások, plusz helyek, extra sör – futball-lázban ég Tiszafüred a Fradi meccs miatt

Extra sör, plusz lelátók, felfokozott hangulat: Tiszafüred futball-lázban ég a közelgő Fradi-meccs miatt. A helyiek izgatottan várják a Tiszafüred–Ferencváros kupatalálkozót, és bár tudják, a vendégcsapat a találkozó toronymagas esélyese, de azért fel-felsejlik a név: Iváncsa.

Rózsa Róbert

– Nézze, én máris megmondom, hogy a foci iránt közömbös vagyok. De! A Fradi-meccsen ott leszek, mert a fiaim szerettek volna elmenni – jelentette ki érdeklődésünkre a tiszafüredi főtéren Lajtos Ildikó. A helyi asszony volt az első, akit múlt vasárnap arról kérdeztünk, mit szól a közelgő Tiszafüred–Ferencváros Magyar Kupa-találkozóhoz. És mint hamarosan kiderült, válasza cseppet sem meglepő, Tiszafüreden ugyanis akit csak megszólítottunk, az mind tudott a „Nagy Fradi” érkezéséről.

Tiszafüred–Ferencváros, Tiszafüred, Ferencváros, Fradi, FTC, TVSE, Magyar Kupa, mérkőzés, találkozó
A tiszafüredi Lipcsey Elemér Sporttelep főtribünje a 2024. október 27-ei TVSE–Nyíregyháza II. mérkőzésen. A lelátó csütörtökön is tömve lesz a Tiszafüred–Ferencváros kupameccsen
Fotó: Rózsa Róbert

A tiszafüredi asszony elárulta azt is, fiai – 10 és 16 éves srácok – a Tiszafürednek szurkolnak majd, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy a Füred megveri a Fradit.

Mint korábban beszámoltunk: szeptemberben tartották a labdarúgó Magyar Kupa 4. fordulójának sorsolását, amelyen a harmadosztályú Karcag az NB I.-es Kecskemétet, míg a szintén a harmadik ligában szereplő Tiszafüred a rekordbajnok, az NB I.-et harmincötször, a Magyar Kupát huszonnégyszer megnyerő Ferencvárost kapta ellenfélnek.

Tiszafüreden azóta gyakorlatilag kisebb futball-láz van, hiszen csütörtökön európai szinten jegyzett, válogatott játékosok tétmérkőzésen lépnek a Lipcsey Elemér Sporttelep gyepére.

Lezárják a Szőlősi utcát a Tiszafüred–Ferencváros meccs idején

A meccs kapcsán Lajtos Ildikó kiemelte, alapos tájékoztatást kaptak arról, hogyan lehet majd bejutni a találkozóra, és milyen útlezárások lesznek.

Eszerint

  • nem csak főbejáraton, hanem az Örvényi utca felől és a tornaterem melletti régi kapu felől is be lehet majd menni sporttelepre.
  • Az oda vezető Szőlősi utcát lezárják,
  • parkolni a Fő téren vagy a piacnál lehet majd.
Tiszafüred–Ferencváros, Tiszafüred, Ferencváros, Fradi, FTC, TVSE, Magyar Kupa, mérkőzés, találkozó
A tiszafüredi vezérszurkoló Fekete Mihály a Fradi ellen sem készül rejtegetni hangját: a hazai csapatot buzdítja majd teli torokból
Fotó: Rózsa Róbert

– A vidékiek inkább fradisták. Ez köztudott. És sokan már csak azért is kimennek az ilyen meccsekre, mert jön a Fradi – tette hozzá Ildikó élettársa, Tóth János. Ő maga egyébként Fejér megyei, Videoton-drukker. És mint ilyen, jól emlékszik a közelmúlt futballcsodájára: pontosan két éve, a szintén harmadosztályú Iváncsa ugyanígy a Magyar Kupa 4. körében búcsúztatta a Ferencvárost.

– Azt mondják, a történelem ismétli önmagát… De szerintem ez most a Fradinak presztízskérdés. Nyerniük kell – vélekedett János. Hozzátette, a városnak ez pozitív reklám, mozgósíthatja a környékbelieket, és vélhetően a vendéglátásnak is jót tesz.

Én mindenképpen iszom egy sört, bárki is nyer!

– tette hozzá nevetve.

Szerethető csapat a TVSE

Ebben alighanem találna partnert a Western Sörözőben. A presszó népe jól értesült a nagy meccset illetően, ami nem is csoda, elvégre az ivó a tiszafüredi futballpálya mellett van.

– A Füred nyer 4–0-ra! – vágta rá faggatózásunkra Pető Csaba, az asztaltársaság egyik tagja, de azért ő is elmosolyodott. – Meg az is lehet, hogy nagyon kikapunk.

– Nagy bukó lesz itt – vetette oda egy másik vendég.

– Ezt kérdezd meg! Ez itt Újpest-szurkoló! – mutatnak megint egy másik cimborájukra.

– Ön tényleg Újpest-szurkoló?

– Dehogy. Nem is szeretem a focit.

– De arról hallott, hogy a Fradi jön?

– Igen. Arra a meccsre akartam is jegyet venni. Csak már nem jutott.

Tiszafüred–Ferencváros, Tiszafüred, Ferencváros, Fradi, FTC, TVSE, Magyar Kupa, mérkőzés, találkozó
A TVSE–FTC-kupaösszecsapás beharangozó plakátja a tiszafüredi Western Sörözőben. Ki marad talpon?
Fotó: Rózsa Róbert

Komolyra fordítva a szót azért elmondták, büszkék lesznek a hazai csapatra akkor is, ha elveri őket a Fradi. És nem is kérdés az sem, hogy kinek szurkolnak: csakis a Füred! Mint mondták, fiatal, szerethető csapat a mostani TVSE.

Sörből egyébként kétszer annyi lesz a Westernben a csütörtöki kupameccs napján, és üdítőből, ásványvízből is hasonló nagyságrenddel rendeltek többet, a plusz ellátmány a napokban érkezik meg. Mint a pultnál szorgoskodó Csige Anita mondta, kétezer főre számolták ki a fogyasztást, „nagy csapatot várnak ellenfélnek”.

Mobil lelátók és extra biztonság

Több persze nem csak sörből lesz csütörtökön, hanem például lelátóból is. A főtribünön 600-an foglalhatnak majd helyet, és mindkét kapu mögé beállítanak egy-egy, 320 nézőt befogadni képes mobil lelátót. Ezt toldják még meg a kanyarokban állóhelyekkel, így összesen kétezren élhetik majd át a helyszínen az FTC tiszafüredi vendégjátékát.

Ezt már Ábrahám Tamástól, a Tiszafüredi VSE elnök-helyettesétől tudtuk meg, akit még a vasárnapi TVSE–Nyíregyháza II. mérkőzésen kérdeztünk. Mint mondta, a jegyeket pillanatok alatt elkapkodták, még úgy is, hogy az első négy napon csak a tiszafürediek vásárolhattak belépőt.

– Örültünk, amikor kihúzták ellenünk a Fradit, azt hiszem, minden csapat örült volna – fogalmazott az elnökhelyettes. Szerinte a füredi egyesület számára nem is annyira sportértéke, mintsem reklámértéke van a Fradi vendégeskedésének, személy szerint a gárda tisztes helytállásában reménykedik.

Tiszafüred–Ferencváros, Tiszafüred, Ferencváros, Fradi, FTC, TVSE, Magyar Kupa, mérkőzés, találkozó
Ábrahám Tamás, a TVSE elnök-helyettese. 130 egyedi sál készült a Ferencváros elleni mérkőzésre, hétvégén már csak néhány darab állt a vevők rendelkezésére
Fotó: Rózsa Róbert

E helytálláshoz a klub rendezői oldalról mindent megtett. A rendőrség, a polgárőrség és a Ferencváros saját biztonsági szakembereinek segítségével biztosították, illetve biztosítják majd a pálya minden szegletét. Rendbontással amúgy nem számolnak, de azért inkább „túlkészülnek”. Mondván: minél többet dolgoznak, annál kisebb a baj esélye.

Hozzátette, már a televízió munkatársai is bejárták a helyszínt, így a mobil tribünök mellé október 30-án a tv-kamerák is megérkeznek a tiszafüredi pályára.

Fradista pályagondnok készül a Fradi ellen

Arra a pályára, amelyet múlt vasárnap is Nagy Sándor hozott kifogástalan állapotba. Hosszú ideje teszi már így, és csütörtökön is a TVSE pályagondnoka kezeskedik afelől, hogy Dibusz Dénes, Varga Barnabás, Kristoffer Zachariassen és Adama Traoré, no meg Mácsai László, Pap Zsolt, Tajti Bence és Barzsó Attila tükörsima gyepen, nyílegyenes vonalazások között játszhasson.

Én amúgy fradista vagyok gyerekkorom óta

– árulta el a pályagondnok, eképp neki sem kell bemutatni a kétéves iváncsai csodát.

– Iváncsa? Ááá…! Az húszévente egyszer fordul elő – legyintett –, nem mostanság történik még egyszer ilyesmi. Hogy izgulok-e a Fradi érkezése miatt? Őszintén szólva nem gondolkoztam rajta. Egy kicsi drukk azért van bennünk. Szeretnénk megfelelni az elvárásoknak, és hogy ne érje panasz a pályát.

Tiszafüred–Ferencváros, Tiszafüred, Ferencváros, Fradi, FTC, TVSE, Magyar Kupa, mérkőzés, találkozó
A pályagondnok Nagy Sándor bízik benne, nem lesz panasz a gyepre
Fotó: Rózsa Róbert

Rekordbevételre számítanak a büfében

Fradi-szurkoló tiszafüredivel a lelátón is találkoztunk a vasárnapi, Szpari II. elleni meccsen. Ferenczi Sándor például elmondta, ő már 55 éve szorít a zöld-fehéreknek – erről papírja is van –, de hazai közönség előtt csütörtökön maga is a kék-sárgákat élteti majd. Így tesz majd Fekete Mihály is. Ő már a Nyíregyháza ellen sem rejtegette hangját, és mint akkor, hét közben is talpig kék-sárgában drukkol majd az FTC ellen a Tiszafürednek.

A szomjas nézősereg kiszolgálására egyébként a szokásos egy helyett négy büfésátort nyitnak a Fradi-meccsen. Mint az üzemeltető Német Zoltán elmondta, nagyjából 1000-1500 fogyasztót saccol a mérkőzésre, ami tíz-tizenkétszeres bevételt hozhat a megszokotthoz képest. Mint mondta, az ekkora létszám újdonság számára, amit persze nem bán. Egyedül abban reménykedik, hogy a napfényes idő kitart a meccsnapig.

Tiszafüred–Ferencváros, Tiszafüred, Ferencváros, Fradi, FTC, TVSE, Magyar Kupa, mérkőzés, találkozó
Németné Veres Ramóna és Német Zoltán állják majd a nézők rohamait a sörcsapnál. A sporttelep négy pontján is lesz nyitva büfé a Fradi ellen, így várhatóan mindenki hamar hozzájut majd frissítőjéhez
Fotó: Rózsa Róbert

„Nagyon rosszul kell játszaniuk, nekünk pedig nagyon jól”

Merthogy a vasárnapi, 2–2-es végeredményt hozó bajnokin kitartott. Azon az összecsapáson pályára lépett Kalmár Ferenc is, a Tiszafüred csatáráról pedig talán nem mindenki tudja, de játszott már a Ferencváros ellen. Méghozzá ugyanígy októberben, ugyanígy a Magyar Kupa 4. fordulójában, még 2011-ben, az akkor másodosztályú Szolnoki MÁV színeiben. És gólt is lőtt: a 31. percben mattolta a Fradi védelmét. A bravúr akkor elmaradt, a támadó viszont hírportálunknak most azt mondta, nem lehetetlen legyőzni a Fradit.

– A gólomnál már emberhátrányban voltunk, és 3–0-ra vezetett a Fradi, mégis feljöttünk 3–2-re – emlékeztetett. – Hogy mi kellhet a győzelemhez? Az biztos, hogy rossz napot kell kifogniuk. Nagyon rosszul kell játszaniuk, nekünk pedig nagyon jól, és ami kevés helyzetünk adódik, azt feltétlenül ki kell használnunk.

De nem lehetetlen. És hát, ott volt két éve az Iváncsa is...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában