Rendőri jelenlét

12 órája

Szolgálati lakás Tiszapüspökiben: a biztonságérzet is javult a körzeti megbízott beköltözésével

Doorstep sajtótájékoztatót tartottak Tiszapüspökiben péntek délelőtt. Az esemény témája a Magyar Falu Programból felújított épület volt, a szolgálati lakás Tiszapüspökiben a rendőrségi körzeti megbízott otthona lett. A fejlesztés jelentőségét Gyopáros Alpár kormánybiztos is méltatta.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Nagy megtiszteltetés, hogy elmondhatom, mennyi mindent elértünk a Magyar Falu programmal a kétezeregyszáz fős településünkön – kezdte Bander József polgármester. A szolgálati lakás Tiszapüspökiben kiemelkedő, emellett a község vezetője a fejlődés több területét is megemlítette. Különösen nagy jelentőséggel bír az utak fejlesztése.

szolgálati lakás Tiszapüspökiben
Gyopáros Alpár kormánybiztos (jobbról a második) pénteken többek között a körzeti megbízottal, Sarkadi Imre rendőr főtörzsőrmesterrel (fehér pólóban) is találkozott, látogatásának egyik állomása volt a felújított szolgálati lakás Tiszapüspökiben
Fotó: Mészáros János

Jelentős fejlesztésnek számít a felújított szolgálati lakás Tiszapüspökiben

– A kormány azon szándéka, amely szerint legyenek elérhetők fél órán belül a nagyobb városok, esetünkben megvalósult. Szolnok tíz percre, Törökszentmiklós öt percre van tőlünk autóval, az elmúlt öt évben felújított bekötő utaknak köszönhetően – fogalmazott Bander József. 

A településvezető kiemelte, a programnak köszönhetően az utóbbi öt esztendőben Tiszapüspöki mintegy százhuszonötmillió forintot nyert, amelyből az egyes intézmények működését segítő eszközöket pótoltak, valamint a meglévő szolgálati lakások felújítására igyekeztek fordítani.

– Ennek egyik ékes példája a közelmúltban felújított körzeti megbízotti lakás. Két ütemben, kívül-belül teljesen felújítottuk az épületet – mondta a község vezetője.

Az eredmény pedig magáért beszél, hiszen egy olyan szakember vette birtokba a szolgálati lakást Tiszapüspökiben, akinek a munkája nagyon hiányzott a településről. Sarkadi Imre rendőr főtörzsőrmester feleségével Törökszentmiklósról költözött át, hogy a településen teljesítse a körzeti megbízotti feladatokat.

– A közrend és közbiztonság szempontjából nem kell arról beszámolnom, hogy rossz helyzetben lenne a település. Minden általános nehézséggel mi is küszködünk, ám a rendőri jelenlét Tiszapüspökiben jelentősen növelte a biztonság érzetet és pozitív hatással van a lakosságra – fogalmazott Bander József. Hozzátette, a korábban helyben működő polgárőrség szintén megerősödött a körzeti megbízott érkezésével.

A kisebb beruházások sokszor nagy előrelépést jelentenek

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő szintén megosztotta gondolatait a sajtótájékoztatón.

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegye négyes számú választókerületében vagyunk, huszonhárom település található a kerületben, melyek közül tizennyolc ötezer fő alatti. Az elmúlt években számos fejlesztés megvalósult ezekben a falvakban, községekben, ezek pedig mind azt a célt szolgálták, hogy az ott élők is megközelítőleg ugyanazt az életminőséget tudják élvezni, mint a nagyobb településeken élők – fogalmazott Herczeg Zsolt.

Sok beruházás megvalósulhatott a Magyar Falu Programnak köszönhetően, amelyek bár kisebb volumenűek voltak, de illeszkedtek a helyi igényekhez. 

– A szolgálati lakás Tiszapüspökiben is egy ilyen példa. Képviselőtársaimmal és kormánybiztos úrral továbbra is azon dolgozunk majd, hogy minél több pályázati forrás jusson a térség településeihez – mondta az országgyűlési képviselő.

Miért jelentős a szolgálati lakás Tiszapüspökiben?

– A Magyar Falu Program igen összetett, az előttem felszólalók által említett példák is megerősítik ezt – kezdte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Kiemelte, már közel negyven milliárd forintnyi forrás jutott a vármegye kistelepüléseire, amelyek változatos célokat szolgáltak.

  • A falusi CSOK  
  • az állami mellékutak, 
  • a falvakban működő mikro-és kisvállalkozások fejlesztése
  • a civil szervezetek és egyházközösségek 

támogatása szintén kiemelkedő ezek közül. A fejlesztések közül jó néhány a lakosság számára is látványos, hiszen a közintézmények felújításának eredményeivel akár napi szinten találkozhatnak.

– Nem kevésbé fontos a szolgálati lakások kérdése sem, amelyekkel a kistelepülések szakember hiányát igyekszünk csökkenteni. A legújabb szolgálati lakás Tiszapüspökiben, amelyet a rendőrségi körzeti megbízott vett birtokba, nagy jelentőségű, áttételesen hatással van a lakosság biztonságérzetére, az általános közbiztonságra – fogalmazott.

A kormánybiztos kiemelte, a Magyar Falu Program keretében százhetven alapegészségügyben dolgozó szakember teljesít szolgálatot valamely kistelepülésen.

– Védőnők, fogorvosok, gyermekorvosok végzik hivatásukat falvakban, községekben. Kétszázharminc pedagógus is a kistelepüléseket választotta, körzeti megbízotti szolgálati lakásból hatvanhármat adtunk át az elmúlt időszakban – sorolta a kormánybiztos. 

Hozzátette, összesen hétszáz ilyen lakást adtak át, a munkát pedig a jövőben is folytatják, minél inkább igazodva a kistelepülések igényeihez.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában