Tehetségek

3 órája

Sok új délutáni programot szerveznek a kenderesi gyerekeknek

Nagy várakozással kezdték a tanévet a kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Liliom Óvodában az elsősök és újonnan érkező kis óvodások. Nagyné Lenge Margit igazgatótól megtudtuk, nyáron a szokásos nagytakarítás, meszelés, karbantartás mellett nagyobb volumenű munkákat is végeztek: a székhelyépület és a tornaterem tetőzetének javítását, villamossági, érintésvédelmi javításokat. A tanévkezdésre két új pedagógus is érkezett az iskolába.

Daróczi Erzsébet

– Már az elmúlt egy hónapban is sok délutáni programot szerveztünk a diákoknak, s ez így lesz a tanév végéig az iskolában és a Liliom óvodában is. A több mint kétszáz diákunk öt alsó és öt felső tagozatos osztályban tanul. A 29 fős első osztályunk tagjai kezdik megszokni az iskolai rendszerességet, a betűk elsajátítása is egyre jobban megy mindannyiuknak, a tanító nénik segítségével játékosan fedezik fel a számokat is, és sok újdonsággal találkoznak az iskolai mindennapokban is – mondta az igazgatónő, akitől megtudtuk, hogy az Egri főegyházmegye fenntartásában lévő intézményben a nagy létszámú első osztály miatt a magyar nyelv és irodalmat és a matematikát csoportbontásban tanítják. 

óvodások
Az iskolások látványos szalagprodukcióval léptek színpadra a Magyarok vásárán
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A két nyolcadik osztály létszáma 33 fő, ezen az évfolyamon is magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából középiskolára felkészítő foglalkozást tartunk, de minden évfolyamon biztosítják kollégáim a tehetséggondozást és a felzárkóztatást is. A tanuló mellett azonban ott kell hogy álljon a szülő is, mint az oktatás harmadik fontos szereplője. Ezért szeretnénk a tanévben is szoros kapcsolatot ápolni a szülőkkel, nyíltan, őszintén beszélni a gyermekeik problémáiról, hiányosságairól, lehetőségeiről, hiszen együtt kell dolgoznunk a közös cél érdekében – folytatta az iskolavezető. 

Gyakran visszahívjuk délutáni programokra – környezetvédelmi, egészségmegőrző, kulturális és sportrendez­vényekre és hitéleti foglalkozásra diákjainkat, hiszen az oktatás és a nevelés az egyházban mindig szorosan összetartozik. A közösségépítésre a szülőkkel együtt jó példa volt az osztályok között meghirdetett papírgyűjtés, a magyar sport napját is megtartottuk, a zene világnapjáról hangszeres bemutatóval emlékeztünk. Jelenleg állateledel-gyűjtést hirdettünk, ahová kutyaeledelt vagy madáreleséget várunk, amelyet aztán átadunk további felhasználásra. 

Az óvodánkban is nyitott kapukat biztosítunk a hozzátartozóknak. A napokban egy boldogságórát tölthettek el unokáikkal a nagyszülők, akiket a Micimackó csoportos gyermekek táncos műsorral köszöntöttek, ezután pedig különféle programokkal készültek a csoportok, így a nagyszülők is betekintést nyertek az ovisok hétköznapjaiba. Nagyon sokan ott voltak a szülők a hétvégi Magyarok vásárán is, ahol iskolásaink és óvodásaink is felléptek. 

Intézményünk ebben a tanévben is több iskolai versenyt rendez, de remélem, hogy a vármegyei és országos tanulmányi versenyeken is a tavalyihoz hasonló, szép eredményeket érnek el tanulóink, ezzel is bizonyítva, hogy a mi kis iskolánkban is vannak tehetségek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában