Jászkunság

2 órája

Óriási pók, medve, régészeti leletek – ezek voltak az elmúlt hét legjei

Egyre több horgászt kapnak el szabálysértés miatt, Papp Károly adott tanácsokat a dióburok-fúrólégy elleni küzdelemhez – többek között ezek is szerepeltek az elmúlt hét legolvasottabb hírei között.

Szoljon.hu

1. Régészeti lelet bejelentése: ütött-kopott bőröndökkel állított be a múzeumba egy férfi

óriási pók, Kertész Róbert
A régészeti lelet bejelentése fontos mozzanat, ha az ember úgy véli érdekes kincsre, tárgyra bukkant. Dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze Mészáros Géza újságíróval osztott meg hasznos tudnivalókat a témában
Fotó: Mészáros János

A közelmúltban egy szolnoki fiatalember, a tizenkét éves Gyurkó Henrik szenzációs leletet talált az apadó Tisza iszapjában. A nem mindennapi darabot végül felnőttekkel egyeztetve eljuttatták a Damjanich János Múzeumnak. A régészeti lelet bejelentése igen fontos mozzanat egy ilyen ügyben. De vajon mindenféle régi tárgyat bevihetünk a múzeumba? Egyebek közt ez is kiderült, amikor egy férfi három bőrönddel toppant be a szolnoki intézménybe.

2. Dióburok-fúrólégy: amennyire jelentéktelen, annyira ártalmas. Vagy mégsem?

A szakértő szerint a dióburok-fúrólégy ellen a kaolin por is jó megoldás, ennek alkalmazása ráadásul biomódszernek számít
Fotó: Kocsis-Szabó Lilla Laura

Nyugati dióburok-fúrólégy: egészen pontosan így hívják azt a hazánkban nem őshonos kártevőt, amely 2011-ben jelent meg Magyarországon. Ezzel a rovarral találta szemben magát Papp Károly is, aki a következőkben hasznos tanácsokkal és praktikákkal igyekszik felvértezni más diófa tulajdonosokat.

3. Csalás a Tiszán: fogy a szövetség türelme, egyre több horgászt kapnak el emiatt

Többen a fogási naplóba nem rögzítették a kifogott halakat
Forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége/Facebook

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőri szolgálata az elmúlt időszakban több személyt vont ellenőrzés alá, akik, mint kiderült, kifogtak és megtartottak halakat, melyet a fogási naplóba nem rögzítettek, és néhány esetben élve kívánták elszállítani a vízpartról.

4. Abonyi medve: iskolakerítésen mászott, teraszon és kapualjban is motoszkált

"Titokzatos női lélek" lakhat az abonyi medve hatalmas testében
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A napokban borzolta a kedélyeket egy hajdú-bihari eset, amelyben minden jel szerint egy barna medve „betört” egy tanyára, ahol néhány haszonállat is áldozatul esett a „látogatásának.” Vármegyénk közelében szintén észlelték medve jelenlétét az elmúlt években, ezek közül kiemelkedő eset, amikor Abonyban egy medve tartotta izgalomban a környéket. Bár ő jóval barátságosabb „bestiának” bizonyult…

5. Munkából hazajövet egy óriási pókkal találta szembe magát egy berényi férfi

Ez az óriási pók jelent meg a napokban az egyik jászberényi lépcsőházban, a hatalmas ízeltlábút egy ott lakó fotózta le. 
Fotó: Beküldött fotó

Rövid idő alatt már a második nagyméretű pók okozott meglepetést a Jászságban. Míg előbbi bizonyítottan egy szongáriai cselőpók volt, amit egy könyvtárban találtak, a második óriási pók pontos fajtája rejtély maradt. Egy biztos, egyikhez sem érdemes puszta kézzel hozzányúlni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában