Kapát ragadtak a fiatalok

2 órája

Nem kerteltek, belevágtak! Jól szerepeltek a kőteleki diákok a „Tanulj a kerteddel!” mintaprogramban

Kőtelek is csatlakozott a Tanulj a kerteddel! elnevezésű mintaprogramhoz. A projekt keretében helyi diákok kertészkedtek, gazdálkodtak és ezáltal tanultak az önellátó gazdálkodás fontosságáról.

Rimóczi Ágnes

Magokat vetettek, növényeket gondoztak, kertészkedtek a fiatalok. Az idén tavasszal elindult kísérleti modellprogramban részt vevő diákok hasznos ismeretekkel gazdagodtak, amit továbbadtak családjaiknak is. A Tanulj a kerteddel! című projektben kőteleki diákok is részt vettek, és szép sikereket értek el. Gyakorlat közben tanultak az önellátó gazdálkodásról.

önellátó gazdálkodás
A mintaprogram által az önellátó gazdálkodással ismerkedett Suki Benedek és Rékasi Dominika. A fiatalok a díjátadó után Lovász Tibor polgármesterrel (balra) és Sztojka Attila államtitkárral
Fotó: Beküldött fotó

Az önellátó gazdálkodás megismertetése a program célja

Kísérleti jelleggel indult el idén a Tanulj a kerteddel! program, amelyben országszerte kilenc település (vármegyénkből Kőtelek és Jászladány) vett részt. A mintaprogram a kertészkedés, a gazdálkodás, így az önellátás fontosságára hívta fel a diákok és rajtuk keresztül a szülők figyelmét. Ahogy arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk: Szolnokon ültek össze, hogy kidolgozzák a program részleteit. Az ez év elején megrendezett workshopon polgármesterek, egyesületek és civil szervezetek képviselői gondolkodtak, ötleteltek közösen.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a 10-14 éves korosztályt hozzásegítsék az önellátást kiegészítő kertműveléssel kapcsolatos tapasztalatok és motiváció megszerzéséhez.

Rajtuk keresztül pedig a családok, valamint a településeken élők szemléletét is formálnák, elősegítve önellátásukat.

Ültettek, gondoztak, neveltek a kőteleki fiatalok

A Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa közreműködésével megvalósuló programhoz csatlakozott Kőtelek, a Tisza-parti településen három diák „vágott bele” a kertgondozásba. – A fiatalok kaptak

  • vetőmagokat,
  • palántákat,
  • szerszámokat,

de még esővíztartályt is biztosítottak számukra, hogy minden adott legyen a kertművelő tevékenységhez. Munkájukhoz helyi segítők nyújtottak támogatást, a gyermekek pedig kertésznaplóban és fotókkal dokumentálták az általuk végzett tevékenységet – számolt be röviden, hogyan valósult meg a településen a program.

Díjazták a diákok kitartó munkáját

Lovász Tibortól megtudtuk: a kiválasztott három diák nagyon aktív volt és jó munkát végzett. Mint mondta számos növényt termeltek, azokat a családjaik felhasználtak a háztartásban. – Répát, fehérrépát, borsót, hagymát, tököt neveltek. De még sorolhatnám, milyen zöldségeket ápoltak, gondoztak a kertekben – mesélte büszkén a kőteleki településvezető.

A kőteleki fiatalok közül kettejük munkáját egy-egy playstation készülékkel díjaztak. Rékasi Dominika és Suki Benedek (mindketten a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola nyolcadikos diákjai) a közelmúltban, Ságújfaluban megtartott záróeseményen vehették át az ajándékukat. Harmadik társuknak is elismerés jár, Márkus Lilit egy sportutalvánnyal jutalmazták.

A kert a fiatalok és idősek találkozási pontja lehet

A projekt megvalósulását nagyban elősegítette Sztojka Attila, a társadalmi esélyekért és roma kapcsolatokért felelős államtitkár. – A kertprogram annak a kipróbálására szolgált, hogy az őseinktől örökölt értékek fenntartása működhet-e hosszabb ideig, szélesebb körben. 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a termőföld és a természeti értékeink hogyan jelenhetnek meg a mai változó világban.

Az volt a cél, hogy a virtuális világ mellett a körülöttünk lévőre is figyeljenek a fiatalok – hangsúlyozta a záróeseményen.

Sztojka Attila hozzátette: a háztartásgazdálkodásra nevelő pályázati program arra is hangsúlyt helyezett, hogy a különböző generációk között fennmaradjon a párbeszéd, hiszen a kertművelés jó találkozási pont lehet az idősebbek és a fiatalok számára.

Újra pályáztak a családi portaprogramra is

Kőteleken nem ismeretlen a kertészkedés, a gazdálkodás, ahogyan az ezek fontosságát hangsúlyozó, felzárkóztató programok sem. Idén tavasszal írtunk arról, hogy sikeres a Családi Portaprogram a községben, ahol negyven család kapott lehetőséget a kertművelésre, állattartásra. A helyiek és a településvezetés szerint is bevált a projekt, ezért újra megcélozzák a lehetőséget.

– Idén is pályáztunk a Családi Portaprogramra, bízunk a sikerben, reméljük, hogy a közeljövőben újabb családok kapnak lehetőséget az önfenntartó gazdálkodásra – számolt be a tervekről Lovász Tibor polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában