Nyári ellenőrzések tapasztalatai

2 órája

Próbavásárlás közben inzultálták az adóhatóság ellenőreit

Turisztikai szempontból frekventált helyeken vizsgálódott sorozatban a NAV nyolc vármegyei Adó- és Vámigazgatósága a nyári időszakban. Az idegenforgalmi ellenőrzések – melyek a Jászkunságban is zajlottak – több mint egyharmadában találtak szabálytalanságot.

Rimóczi Ágnes

Nyolc vármegye, közöttük a Jászkunság adó- és vámigazgatóságának munkatársai vizsgálódtak a nyár folyamán. A revizorok júliusban és augusztusban kiemelten ellenőrizték az üdülővárosokban és azok vonzáskörzetében a turizmusban, vendéglátásban és szálláshely-szolgáltatásban érdekelt gazdálkodókat, valamint a szezonális termékeket ideiglenes árusítóhelyeken értékesítőket.

idegenforgalmi ellenőrzések
Az idegenforgalmi ellenőrzések több mint egyharmadában találtak szabálytalanságot az adóhatóság revizorai
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A nyári akcióban harmincöt revizor több mint kétszáz vizsgálatot végzett a turisztikailag frekventált helyeken. Az esetek 35 százalékában tapasztaltak jogsértést, így összesen majdnem kilencmillió forint mulasztási bírság kiszabása várható.

A számlaadást is kiemelten figyelték

– Kollégáink többek között azt vizsgálták, hogy a kereskedők, szolgáltatók adtak-e számlát vagy nyugtát bevételeikről, a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottjaikat, betartották-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat – számolt be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Abból többek között kiderült: 

több mint húsz adózó felejtett el nyugtát vagy számlát adni; huszonhat esetben találtak a revizorok kasszaeltérést, és többeknek az áfagyűjtő helyes használata is gondot jelentett. 

Hét vállalkozó bejelentés nélkül foglalkoztatta az alkalmazottjait, két adózó pedig csak késedelmesen jelentette be a foglalkoztatottjait. A szabályszegők közül többen visszaeső mulasztók, ők magasabb összegű mulasztási bírságra és üzletzárásra is számíthatnak.

Főleg a piacokon tapasztaltak hiányosságot

– A mulasztások és hiányosságok elsősorban a piacokon és közterületeken árusítóknál – szezonális zöldség-gyümölcs árusok – fordultak elő, míg a vendéglátóhelyeken túlnyomóan szabályos működést találtak a NAV ellenőrei. Előfordultak hiányosságok a magánszálláshelyek működtetőinél is, így ennek a körnek a további ellenőrzése a jövőben is indokolt – részletezték az illetékesek.

Ahogy a közleményben rámutatnak: a jogsértők bírságra, a súlyosan mulasztók – a bírságon túl – utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak. Egyes mulasztási bírságok felső határa augusztus 1-től megduplázódtak, így a NAV akár már kétmillió forintot is kiszabhat a nyugtaadást vagy az alkalmazotti bejelentést elbliccelőknek.

Feljelentést is hoztak az idegenforgalmi ellenőrzések

A beszámolóból megtudtuk azt is, hogy a vizsgálatok közben egy esetben történt atrocitás az adóellenőrökkel szemben.

Egy próbavásárláskor az üzletbe belépett két férfi, akik agresszívan, indulatosan és provokálóan beszéltek a revizorokkal, nemtetszésüket fejezték ki az ellenőrzéssel kapcsolatban. 

A helyszínen készített fotókat feltöltötték az egyik közösségi portál helyi csoportjába is. Az ügyben a NAV feljelentést tett a rendőrségnél – számoltak be a NAV illetékesei.

Kiemelték: az adóellenőrzések célja az átláthatóság biztosítása, a tisztességes adózás elősegítése, a jogkövetők támogatása, megakadályozva azt, hogy adóelkerüléssel, bevételeltitkolással, a be nem vallott adó révén bárki tisztességtelen versenyelőnyre tegyen szert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában