Életmód

2 órája

Futás közben is hangosan szól az ima a szolnoki plébános zsebéből – videóval

Hányszor támadt rá futás közben kutya? Mit mondott neki sportolás közben egy hajléktalan, és mit egy ötéves gyerek? Gáspár István szolnoki plébánossal beszélgettünk, akiről kiderült, futás közben is zsolozsmázik, így hetente többször is végigimádkozza a várost.

Rózsa Róbert

Nemrég összefutottunk Gáspár István atyával. Szó szerint. Ő is futott, én is, ám míg felőlem legfeljebb zihálás hallatszódhatott, a Szolnoki Belvárosi Római Katolikus Egyházközség plébánosa irányából hangos imatöredékek szóltak. Közeledve már azt is láttam, a tüneményt az atya zsebében hangosan szóló okostelefon okozza. „Ezt ki kell deríteni!” – gondoltam, a minap pedig már ott is álltam a „rajtvonalon” az atyával, így kiderült: futás közben is zsolozsmázik a plébános, annak a hangja hallatszik a szolnoki folyópartokon.

futás közben is zsolozsmázik, plébános, atya, Gáspár István, Szolnok
Átöltözve, futásra készen áll Gáspár István, Szolnok plébánosa. Szereléséhez hozzátartozik okostelefonja, amelyből menet közben szakadatlanul szól az ima. Az atya ugyanis futás közben is zsolozsmázik
Fotó: Rózsa Róbert

A legzordabb időben is elmegy futni

– Ilyen hidegben is fut? – tudakoltam a reggeli, fagypont körüli hőmérsékletben is lelkesen bemelegítő egyházfit.

– Hogyne! Harmincöt éve, télen, nyáron, esőben, hóban, fagyban.

– Fogadalom?

– Nem. Még a papi szemináriumon alakult ki, Egerben, az Érsekkertben lehetett futkározni, így adódott. Azóta a futás hozzátartozik a mindennapjaimhoz. Ha nem tudok futni, akkor nagyon tudok szenvedni.

– Hányszor fut egy héten?

– Heti háromszor-négyszer, nagyjából egy órát.

– És mi az útvonal?

– Ha valaki netán csatlakozni szeretne, akkor a Tisza-parton a felüljáróig futok, onnan a Zagyva-parton végig, a vasúti hídon túl, a Széchenyi városrészig. És persze vissza. Egyébként többen is megismertek már futás közben, és fel is akartak venni. De tiltakoztam! Eleinte amúgy féltem a kutyáktól – Szolnokon nagyon sokan sétáltatnak kutyát –, de olyan kulturált a kutyasétáltatás a városban, hogy négy év alatt csak egyszer kergetett meg kutya.

Futás közben is zsolozsmázik a plébános

– Némelyek zenét hallgatnak futás közben, ön némileg mást. Pontosan mit is?

– Papszenteléskor az ember ígéretet tesz, hogy a napi zsolozsmát elvégzi. Most már, hogy haladunk a korral, van lehetőség arra, hogy hallgassa az ember a zsolozsmát, úgyhogy menet közben azt szoktam hallgatni.

– Van ebben némi térítő jelleg?

– Nincs. A fülhallgatót nem szeretem. Inkább engem segít reggelente abban, hogy ilyen módon „végigimádkozzam” a várost. De szerintem sokat nem is hallanak belőle menet közben az emberek.

Edzés közben rászámolt egy hajléktalan

– Személy szerint az ön életében mennyire fontos a sport?

– Azt gondolom, mentálisan nagyon fontos. Kitisztítja az ember gondolatait. Magam ráadásul hízékony vagyok, nemrég egy részleges vádliizom-szakadás miatt két hónap kimaradt, feljött öt kiló. Azt mondhatom: az én életemhez hozzátartozik a sport.

– És mit szólnak a jó példához a hívei?

– Tapasztalataim szerint az ismerősök örülnek neki. Egyébként történtek velem vicces dolgok is futás közben Szolnokon. Menet közben kétszer hetven fekvőtámaszt szoktam lenyomni. Ezt egyszer egy hajléktalan végignézte. Végeztem a fekvőtámaszokkal, felálltam, indultam volna tovább, amikor azt mondta: „Számoltam ám! Nem volt meg a száz!” De olyan is megesett, hogy futás közben lehagytam egy családot, amikor egy ötéves forma gyerek megszólalt: „Nézd már, milyen öreg a bácsi, és milyen gyorsan fut!”. Mondtam neki: én is szeretlek!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában