Hivatás

2 órája

„Szükség van ránk, és nem vagyunk tétlenek” – így működik a fogyatékosságügyi tanácsadás Szolnokon

Közel négyszáz regisztrált ügyféllel, vármegyei hatáskörrel működik a fogyatékosságügyi tanácsadás Szolnokon. Feladatuk kulcsfontosságú: a tanácsadástól a papírmunkán át az óvodai, iskolai érzékenyítésen át segítik fogyatékos és megváltozott egészségügyi állapotú embertársainkat.

Rózsa Róbert

A minap azon a helyen jártunk, ahol szinte mindig csörög a telefon. Szolnokon, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ égisze alatt működik ez a hely, pontosabban: iroda, és úgy hívják, hogy fogyatékosságügyi tanácsadás. Két hölgy viszi hátán az irodát: Együd Eszter és Tonga Bernadett. Telefonjaik pedig azért dolgoznak többet az átlagnál, mert irodájuknak közel négyszáz ügyfele van, de azon kívül is megszámlálhatatlan telefonos segítségkérés érkezik hozzájuk.

fogyatékosságügyi tanácsadás Szolnok, segítség, támogatás, Szolnok, megváltozott egészségügyi állapot, munka
Együd Eszter, a Szolnokon működő fogyatékosságügyi tanácsadás tanácsadója a Szoljon.hu-nak elmondta, nem tétlenkednek, de szükség is van munkájukra
Fotó: Rózsa Róbert

Ennek oka, hogy vármegyei hatáskörrel dolgoznak, emellett gondoskodtak arról is, hogy valamennyi járási gyermekjóléti központban, szolgáltatóknál, egyesületeknél, alapítványoknál fellelhetőek legyenek elérhetőségeik. De hírük mára önállósodott is, mint Együd Eszter hírportálunknak mondta, ma már „szájhagyomány útján is terjednek”, ügyfeleik maguk javasolják az iroda szolgáltatásait.

– Kik fordulnak, vagy fordulhatnak önökhöz? – tudakoltuk.

– 2022-ben kerültünk a Humánszolgáltatóhoz, feladatunk, hogy a fogyatékos személyeknek rendszerszemléletű szolgáltatásokat, tanácsadást nyújtsunk. Ezzel javítsuk életminőségüket, fokozzuk társadalmi aktivitásukat – sorolta Együd Eszter.

Mint a tanácsadó mondta, ez nem mindig jelent irodai munkát, mivel helyszíni tanácsadást is vállalnak. És nem csupán a fogyatékosok tartoznak hozzájuk, a megváltozott munkaképességűeknek is segítenek.

– Tévhit, hogy ők ne tudnának dolgozni, hiszen sokan közülük otthonról is tudnak munkát vállalni, onnan is lehetnek hasznosak. Ezért segítünk nekik elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Rengeteget számít az is, hogy támogatjuk őket az ügyintézés útvesztőiben. Sokszor már az is nagy öröm, ha a papírjaikat – dokumentációkat, kérelmeket, adatlapokat – segítünk nekik kitölteni.

Ezek apró, de fontos eredmények számukra, mert nem érzik sikertelennek magukat

– részletezte a tanácsadó.

– Melyek munkájuk nehézségei és örömei?

– Ez a munka lelkileg megterhelőbb, mint fizikailag. Hiszen van, hogy egy súlyos betegségben szenvedőt kell végigkísérni az útján. De ebben nem különbözik munkánk a többi segítő hivatástól: mindegyik igényel egy darabot az ember személyiségéből. De emellett az is igaz, hogy minden esetben tudunk segíteni, ami szakemberként megnyugtató. Szükség van ránk, és nem vagyunk tétlenek. Ezt igazolja a magas ügyfélszám is.

– Milyen terveik, programjaik vannak a közeljövőre nézve?

– Terveink között szerepel, hogy megszervezünk egy kerekasztal-beszélgetést a fogyatékosok elleni erőszak a témájában. Ez ugyanis rendre felmerülő probléma, többször válnak áldozattá fogyatékos emberek, ennek a megelőzésére szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. Ősszel indítottuk, így jelenleg is zajlik az érzékenyítés a helyi óvodákban és iskolákban. Ez azért lényeges, mert nem csak az autisztikus jegyeket viselő gyerekekkel szembeni elfogadást szeretnénk erősíteni kortársaikban, de például azt is, hogy egy ételallergiával élő gyerek miért eszik mást, mint a társai. Mindezt közös játékkal, közösségépítéssel igyekszünk tanítani a gyerekeknek. Igény esetén pedig vármegyeszerte kérhetnek tőlünk érzékenyítést az oktatási intézmények.

Ezekben az ügyekben segít a fogyatékosságügyi tanácsadás

A szolnoki fogyatékosságügyi tanácsadás keretében kérhető

  • ügyintézés támogatása, kérelmek, igénylések, támogatások benyújtásához szükséges segítségnyújtás,
  • megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása,
  • rehabilitációs tanácsadás,
  • életvezetési tanácsadás,
  • gyógyászati segédeszközök kölcsönzésének közvetítése,
  • személyes gondoskodást nyújtó alap és szakosított ellátások igénybevételének támogatása,
  • érzékenyítés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában