Két lépcsőben

1 órája

Jön a tél, leürítik a Tisza-tavat: mutatjuk, hány centiméter lesz a téli vízszint

Két lépcsőben állítják be a téli vízszintet a Tisza-tóban. A leürítés október végén kezdődik. Mutatjuk, hány centiméter lesz a téli vízszint.

Rimóczi Ágnes

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szeptember 30-án tartotta meg – a tározó hasznosításában érdekeltek részvételével – hagyományos téli vízszintegyeztető tárgyalását a Kiskörei szakaszmérnökségen. A találkozón kiderült: mikor ürítik le a Tisza-tavat.

téli vízszint Tisza-tó
Október végén kezdik el beállítani a téli vízszintet a Tisza-tóban
Fotó: Tóth Gábor / Forrás: Kötivízig

Az egyeztetésen Lovas Attila igazgató köszöntője után Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök számolt be az elmúlt időszak üzemeltetési tapasztalatairól, majd Katona Gábor vagyongazdálkodási és üzemeltetési osztályvezető tartott ismertetőt a Tisza-tavi Kódex felülvizsgálatával kapcsolatban. A továbbiakban a téli vízszint beállításáról esett szó.

Hatszázhúsz centin tartják majd a téli vízszintet

– Október 7-én a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 – plusz-mínusz öt – centiméteres vízszintjét a vízjárás függvényében 725 – plusz-mínusz öt – centiméteres tartományba állítjuk be – tájékoztatta hírportálunkat a tervekről Laczi Zoltán. A Kötivízig sajtóreferense hozzátette: a tározó téli vízszintjét két lépcsőben tervezik előállítani, figyelembe véve a halak vermeléséhez szükséges körülményeket.

Az őszi leürítés tervezett kezdete október 30.

Első lépésben november 20-21-re 560 – plusz-mínusz öt – centiméteres vízszintet állítunk be a tározóban elvégzendő munkálatok elősegítése miatt, amit 3-4 nap múlva visszaemelünk 620 cm-re, és ezt a vízállást tartjuk a tavaszi feltöltés kezdetéig – részletezte.

Ha jön az árhullám, változik az ütem

Fontos információként megtudtuk, hogy a téli vízszint beállításának időpontját és ütemét egy esetlegesen kialakuló árhullám befolyásolhatja. A leürítés pontos megkezdéséről és annak végrehajtásáról külön tájékoztatót tesz közzé az igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában