Távhőszolgáltatás

3 órája

Megérkezett a hűvös idő: többen feltekernék a radiátort

Hűvösebbre fordult az idő, ezért a szolgáltató október elsejétől fokozatos elindította a fűtésszolgáltatást Szolnokon. Mutatjuk, hány helyen igényeltek már fűtést.

Rimóczi Ágnes

Beköszöntött az ősz. Az elmúlt napokban hűvösebbre fordult az időjárás a térségünkben is. Vannak ingatlanok, ahol már fűtenek. 

fűtés Szolnok
Lehet már tekergetni a radiátor szabályozóját, sok helyen elindították a fűtést
Fotó: Molnár Péter / Forrás: MW archív

– Valamelyik nap bizony már bekapcsoltam a fűtést. Igaz a fél család beteg volt, lázasan feküdtünk, lehet, ezért fáztunk. Mindenesetre mostantól, ha kell, főleg esténként feltekerjük a hőszabályozót – mesélte egy, a családjával kertes házban élő középkorú szolnoki hölgy.

De mi a helyzet a távfűtéses társasházakban? 

A távhőszolgáltató is igény szerint, ezekben is folyamatosan elindítja a fűtésszolgáltatást.

– Érkezett igény a fűtés beindítására szolnoki távfűtéses ingatlanokból. Szeptember 30-ig nyolc távfűtéssel ellátott épületből jelezték kérésüket, ez 628 lakást jelent – tájékoztatták hírportálunkat az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. Szolnoki Üzemegységének illetékesei. Viszonyításképpen hozzátették: a távfűtött lakások száma Szolnokon összesen 8605.

Kiemelték továbbá, hogy a hőmérséklet előrejelzések alapján – figyelembe véve a szolnoki közgyűlés vonatkozó önkormányzati rendeletét – a fűtésszolgáltatást városi szinten október elsején reggeltől fokozatosan elindították.

Mire kell figyelni a fűtés kezdetekor?

A szolgáltató a fűtés elindításával kapcsolatban egyébként megkérte az ügyfeleket, hogy a zavartalan indítás érdekében valamennyi radiátorszelepet a fűtés indítása előtt és az elindításkor szíveskedjenek teljesen nyitott (5-ös) állásba csavarni és hagyják is úgy.

– A légbuborékok miatt a radiátorszelepeket a fűtés indítása után is 1-2 napig javasolt nyitott állapotban tartani, és csak ezt követően olyan fokozatba állítani, ami igényük szerint kellemes hőmérsékletet biztosít – részletezték.

A szolgáltató illetékesei rámutattak: azokon a fogyasztási helyeken, ahol a szolgáltatás indítását követően még nem igénylik a fűtést, a lakóközösség közös képviselője/az adott intézmény vezetője által aláírt nyilatkozat alapján lehet kérni annak leállítását.

Bevált az okosrendszer, amit tovább bővítenek

A témával kapcsolatban kíváncsiak voltunk arra is, hogyan vált be az „okos” távhőmérési rendszer Szolnokon. Mint ismert: az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. egy komoly fejlesztést hajtott végre a vármegyeszékhelyen. Annak keretében fűtési költségosztók, valamint a használati melegvízmérők cseréjét végezték, fontos lépést téve az okosmérés irányába.

– Tekintettel arra, hogy komfortnövelő fejlesztésről van szó, fogyasztói és üzemeltetői szempontból jók a visszajelzések. A fogyasztókat, néhány ellenőrzésen kívül ritkábban kell személyesen felkeresni. Szolgáltató szempontból a távkiolvasásnak köszönhetően az adatkiolvasások zökkenőmentesek, az elszámolások jobban ütemezhetők, pontosabbak – hangsúlyozták a szolgáltató illetékes munkatársai.

Kiemelték: a tervek szerint 2024-ben további 4357 lakásban 5235 darab okos vízmérőt építenek be.

 Ezzel a szolgáltatási területen az összes lakossági vízmérő és az összes költségmegosztó cseréje megvalósul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában