Őszi csemege

2 órája

A finom sütőtök titka egyszerűbb, mint gondolná! A szolnoki piac árusai elárulták a legjobb praktikákat – videóval

Itt a szezon, a boltokban és a piacokon már kapható az ősz közkedvelt, narancssárga csemegéje. Ahány ház, annyi szokás az elkészítését illetően, és hogy mi a finom sütőtök titka, arról a szolnoki piac kofáit és vásárlóit is megkérdeztük. Megannyi praktikát és pompás receptet megosztottak velünk, szemezgessenek ezekből bátran!

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Október közepén már a legtöbb helyen nagy valószínűséggel kapható a pompás őszi finomság, amit sokféleképpen lehet elkészíteni, a legtöbben mégis a sütésre esküsznek. Amennyire könnyűnek tűnik, azonban annyira kifoghat az emberen a folyamat, főleg, hogy mindenki ízletes végeredményben bízik. Hogy mi a finom sütőtök titka, arról sokan, sokféleképpen vélekednek. A szolnoki piacon is körbejártunk, hogy az aktuális árak mellett a legjobb praktikákat is megtudjuk.

finom sütőtök titka
Fehérné Csiki Ágnes szerint a finom sütőtök titka az időben rejlik
Fotó: Mészáros János

A hosszú sütés is a finom sütőtök titka

Ugyan akadt olyan stand, amelyen már augusztusban ott virított a sütőtök, a szolnoki Fehérné Csiki Ágnes portékái között most díszelegnek a narancssárga finomságok. Nála kilóját kettőszáznyolcvan forintért lehet kapni. Vásárlói igazán kedvelik ezt a csemegét, gyakran cserélnek praktikákat egymás között, így a finom sütőtök titka is könnyebben kiderül.

Idősebb vásárlók azt mondják, úgy az igazi, ha már kicsit megcsípi a dér.

– Ez ugyan még nem igazán teljesül, ettől függetlenül lehet ízletes a sütőtök, a titka az, hogy lassan, sokáig kell sütni – árulta el az első praktikát Fehérné Csiki Ágnes.

Hozzátette, ez nála olyan százötven fokot jelent, amikor pedig szépen barnulni kezd a csemege, egy kicsit magasabb fokozatra kapcsol. Ilyenkor mézzel és dióval is gazdagítja, mire kész az isteni csemege, a konyha is megtelik pazar illatokkal. Ráadásul elárult egy remek receptet, amit gyerekekkel elkészíteni is jó móka.

  • a megsült tököt hagyjuk kihűlni
  • ezután kaparjuk ki, nyomkodjuk szét
  • keverjük össze darált keksszel, vaníliás cukorral, némi rumaromával
  • formázzunk kis golyókat a masszából
  • végül forgassuk darált dióba, kókuszreszelékbe

 A szolnoki piac árusa – és unokái – szerint ez egy mennyei nassolnivaló.

A méret is lényeges, kis darabokban érdemes sütni az őszi csemegét

Erre már Popovics Gyula tiszaföldvári őstermelő figyelmeztet. Standjánál pompás sonkatökök sorakoznak, kettőszázötven forintos kilónkénti áron. Hogy mi a finom sütőtök titka, arra neki is megvan a javaslata.

Popovics Gyula tapasztalata szerint mindenkinek megvan a saját praktikája a finom sütőtök elkészítéséhez
Fotó: Mészáros János

– Ha túl nagy darabokra vágjuk nem sül át megfelelően, kisebb kockákban viszont ízes és édes lesz – javasolta Popovics Gyula. Hozzátette rengetegféleképpen ízesíthető még, a méz, cukor és dió is gyakori „fűszere” a sütőtöknek, de ezeket is akkor érdemes bevetni, amikor a tök már kissé barnává vált a tepsiben. Ráadásul a sütőtök annyira sokoldalú, hogy édes és sós ételek alapanyaga egyaránt lehet.

Az sem mindegy, a termelő hogyan szedi le a tököt.

– Ha a szárán érik be, sokkal édesebb lesz. Zölden is gyakran leszedik, beérik így is, de talán kevésbé lesz édes. A sütőtök választásakor figyeljünk a súlyára és színére, minél nehezebb, minél élénkebb narancssárga, nagy valószínűséggel annál finomabb is – magyarázta a tiszaföldvári kofa.

Édesen a gyerekek biztosan megeszik, a cukor az anyukák gyakori trükkje

Egy szandaszőlősi édesanya, Lajkó Andrea legalábbis erre esküszik. Két kisfia számára sokféle módon készített már sütőtököt, mégis a cukor és a méz volt esetükben a a finom sütőtök titka.

– Cukorral a tetején biztosan elfogy. Máskor mézzel próbálkozunk, szerencsére így is szeretik! – fogalmazott a szandai anyuka. Egyúttal elárulta, bár fiai még kicsik, a három és öt évesek, számukra ez a szezon a tökfaragás miatt is egyre érdekesebb.

– Az óvodában már próbálkoznak  a dologgal, így otthon szintén igénylik.

A pacsmagolás még izgalmasabb számukra, mintákat is rajzolnak a tökre, de a vágás, faragás a mi dolgunk, bár a nagy ezzel is kacérkodik

– fogalmazott Lajkó Andrea.

Van akinek kényelmes a praktikája: a piacon vesz isteni sütőtököt!

A szolnoki Vadasi Pálma otthon nem készíti el az őszi csemegét, viszont szívesen fogyasztja, így megvásárolja a piacon.

– Egyébként nagyon szeretem, így megyek biztosra, magamnak és apukámnak szoktam megvenni – mondta fiatal nő.

A tökfaragás „őrülete” őt is elérte, bár saját bevallása szerint csak egyszer próbálta. A végeredménnyel nem volt elégedett, viszont így is kitette a lépcsőházukban.

– Találtam egy arcot az interneten, ez próbáltam megvalósítani a tökön. Nem egyezett az elképzeléseimmel, viszont kapott néhány dicsérő szót és hangulatossá vált tőle a lépcsőház. Talán idén adok a dolognak egy új esélyt – fogalmazott Vadasi Pálma.

Kiss Bálint szerint fontos odafigyelni a megfelelő formára a faragni való tök kiválasztásakor
Fotó: Mészáros János

Évek óta egyre kapósabb a faragni való tök, a formás darabokat érdemes keresni

– A közepes méretet keresik a legjobban – avatott be a szolnoki Kiss Bálint. Hozzátette, ezt pont jó faragni, bár náluk többféle méret is kapható, háromszázkilencvennyolc és négyszázkilencvennyolc forintos áron.

Az árus szerint a válogatáskor érdemes odafigyelni arra hogy szabályos, formás darabot válasszunk.

–  Meg a csuma a lényeg! Annál jól lehet megfogni és szépen mutat, amikor az a szár hosszú marad – fogalmazott Kiss Bálint, aki szerint az utóbbi években nálunk is egyre divatosabb halloween szokásai miatt megnövekedett a kereslet a faragni való tökök iránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában