Esemény

2 órája

Újabb Élet Mentő Pontokat adtak át Karcagon – galériával

Egy étteremben és hét iskolában helyeztek ki defibrillátort, ezzel már több mint húsz van a városban.

Daróczi Erzsébet

Mint azt Szepesi Tibor polgármester elmondta, az újraélesztés világnapja minden évben egyre fontosabb esemény az emberiség és az egész földkerekség számára, hiszen míg a világon 700 ezer, Magyarországon 20 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban, ami óriási szám. 

Az összefogás erejével újabb defibrillátorokkal gazdagodott a város
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Ezért nem mindegy, hogy tud-e ilyenkor segíteni egy amatőr, hiszen az életmentő készülék legfontosabb szerepe, hogy bárki, bárhol és minél hamarabb hozzáférhessen. Ezzel pedig olyan segítséget tudjon nyújtani a bajban lévőnek, amivel akár visszahozhatja az életbe. Évekkel ezelőtt már elindult egy beszerzési hullám a városban, ezért azokban a csomópontokban ahol sokan megfordulnak, már hozzáférhetőek ezek az életmentő eszközök az önkormányzati támogatásnak és azoknak a cégeknek köszönhetően, melyek ilyet vásároltak. 

De soha nem elég az a 12-14 készülék, amely a településen rendelkezésre áll. Ezért is indították el a mentősök a közösségi összefogást, hogy azokon a helyeken, ahol fiatalok vannak, mindegyikben legyen életmentő készülék – mondta a városvezető. Dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója az eseményen arról beszélt, büszkék arra, hogy az Észak-Alföld régió élen jár az Élet Mentő Pontok kialakításában, Szolnok volt az első, ahol minden középiskolást kiképeztek a mentőszolgálat munkatársai segítségével az újraélesztésre. 

Elmondta, a karcagiakkal együtt már 14 Élet Mentő Pont működik majd Szolnok vármegyében, és tervezik, hogy jövőre tovább bővítik a kihelyezett defibrillátorok és az újraélesztésre kiképzett civilek számát. A régióvezető ezután átadta Csiger Imrével, a Karcagi Mentőalapítvány elnökével, Simon Csaba vezető mentőtiszttel, Szepesi Tibor polgármesterrel és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselővel hat oktatási intézmény vezetője részére a készülékeket. Mint az az eseményen elhangzott, egy iskola és egy cég saját pénzen vásárolt készüléket, de ők is Élet Mentő Pontokká váltak. Az átadással így már több mint húsz defibrillátor található Karcagon. Daróczi Erzsébet 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában