Halloween

3 órája

Csak faragva, nem harapva! Óvatosan a dísztökökkel!

Itt az ősz, a tökfélék is megjelentek a piacokon. Rengeteg fajta kapható, különböző színűek, formájúak, méretűek, fontos azonban tudni, hogy ezeknél leginkább csak a látvány számít, a legtöbb csak dísznek jó, nem mindegyik ehető. Bánjunk óvatosan a dísztökökkel!

Rimóczi Ágnes

Közeledve a halloweenhez, egyre több családban faragnak tököt. Jó ha tudjuk, ezek a növények nem minden esetben ehetőek, csak dísznek alkalmasak. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha dísztököt vásárolunk.

dísztök
A dísztökök leginkább csak ünnepi díszítésre alkalmasak. Faragjuk, ne harapjuk
Fotó: Archív / Forrás: Illusztráció

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okozhat bárkinek, nagyon rövid időn belül.

A dísztök harapva nem okoz kellemes élményt

– Halloween közeledtével a kereslet jellemzően megnő a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, sokan azonban nem tudják, hogy ezek nem ehetőek. Van, hogy a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók is körültekintőek legyenek. 

A toxikus vegyületek, amelyeket a dísztökök tartalmaznak, kis mennyiségben fogyasztva – azaz elég néhány falat is – komoly, kellemetlen tüneteket okoznak.

 Ezek jellemzően gyomorgörcs, hányás, hasmenés – írta hivatal.

El kell különíteni az ehető és nem ehető tököket

A Nébih tájékoztatója szerint veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.

A vásárlók egészségének megóvása érdekében a kereskedőknek javasolt az ehető tökféléket a dísztöktől határozottan elkülöníteni, és utóbbiak esetében egyértelműen jelölni kell, hogy azok bizony nem ehetők. Mindemellett a felelős vásárlói magatartás is fontos – ha étkezési célra vásárlunk tököt, akkor annak fogyaszthatóságáról még az üzletben meg kell győződni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában