Energetikai fejlesztés

2024.09.08. 19:40

Évfordulóra újult meg az újszászi könyvtár, a varázslatokkal teli hely – videóval

Egy varázslatokkal teli hely, a közösségek találkozópontja és a kultúra imaháza. Újszászon így vélekednek a könyvtárról. A településen az elmúlt időszakban megújult a kulturális intézmény, melyet születésnapi ünnepség keretében adtak át. Az újszászi könyvtár ugyanis éppen hetven esztendős.

Rimóczi Ágnes

Kívül-belül megújult az újszászi könyvtár, melyet a napokban újra megnyitottak az olvasók előtt. Az átadó különleges volt, az eseményen ugyanis az intézmény hetvenedik évfordulóját is ünnepelték. 

újszászi könyvtár
Bogárné Simon Klára (balra), Dobozi Róbert és Berzi-Gonda Adrienn az ünneplők körében vágták át a szalagot a megújult újszászi könyvtár bejáratánál
Fotó: Rimóczi Ágnes

Az épületbe megértés és szakmaiság is szükséges

– Nagy öröm számunkra, hogy most itt vagyunk és megcsodálhatjuk a megújult könyvtár épületünket. Ám elmondhatjuk, hogy a munka nagy része még most kezdődik – kezdte köszöntőjében Berzi-Gonda Adrienn. A Városi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője hangsúlyozta, hogy egy felújított épület nem elég, a további sikeres munkához türelem, megértés, segíteni akarás, pozitív hozzáállás, magas szintű szakmaiság kell. 

– Úgy érzem mindez nálunk adott és nem lesz ezzel probléma. Kollégáink készséggel állnak az olvasók, a könyvtárba betérők rendelkezésére. Bízom benne, hogy minél többen látogatnak majd el erre a varázslatokkal teli helyre – emelte ki az intézményvezető.

Az energiahatékonyság is fontos szempont

A településvezető is hangsúlyozta a könyvtárak közösségépítő szerepét. Ahogy Dobozi Róbert beszédében kiemelte: az ott lévő anyag és tudás csak egy kiváló alap, fontos, hogy ezeket használni tudják az oda járók. Ebben nagy szerepük van a könyvtárosoknak, ahogyan a közösségnek is, hiszen együtt olykor hatékonyabban tudjuk gyarapítani a tudásunkat, ismereteinket. 

– Az itt dolgozó kollégák mindenkinek segítenek és nemcsak a könyvek között történő eligazodásban, hanem nagyon sok másban sokrétűek, támogatást nyújtanak az olvasóknak. 

Azt hiszem ezek azok, amik túlmutatnak azon, hogy mennyi szigetelőanyagot használtunk fel és mennyivel tudjuk csökkenteni az energiaszámlákat

 – emelte ki Dobozi Róbert.
A megújulásban persze ezek is fontosak voltak. A könyvtár egy pályázati beruházás keretében újult meg. Ahogy arról korábban hírportálunkon írtunk, energetikai felújítást végeztek két újszászi intézményben. Az egykori Orczy kastély, a mai idősek otthona mellett a városi könyvtárban zajlott fejlesztés. A teljes fűtésrendszert- és nyílászárókat cseréltek, valamint kívülről hőszigetelték az épületet.

Az újszászi könyvtár története hét évtizedre tekint vissza

A megújult intézményt Bogárné Simon Klára, a település oktatási és közművelődési tanácsnoka nyitotta meg. 

– A könyv a világ egyik legnagyobb csodája. A könyvtár a csend, a tanulás, az ismeretszerzés, a magunkba szállás, a lelki fejlődés helye. Úgy is mondhatom, hogy a kultúra imaháza – emelte ki beszédében a szakember. Személyes élményként elmondta, hogy édesanyja a könyvek szerelmese volt, ő is magába szívta az olvasás szeretetét, amit igyekszik átadni a gyerekei után immár az unokáinak is.
Bogárné Simon Klára némi történelmi visszatekintésre invitálta az átadó közönségét, s felidézte az újszászi könyvtár történetét. Mint mondta: 1954 nagyon mozgalmas év volt a közigazgatásban. Bár kisebb gyűjtemények voltak a településen, ebben az esztendőben hozták létre a közösségi könyvtárat. 

1954 április 1-én az első könyvtár egy bolthelyiségben 200 kötettel, harminc négyzetméteren kezdte meg működését.

Amikor 1961-ben megépült az új tanácsháza, oda költözött a könyvtár. 1978-ban gyermekkönyvtár is nyílt, majd 1984-ben a kettő összeköltözött a Szabadság téri épületetben – sorolta az adatokat. 

Egy újabb kerek évfordulóra hívta fel a figyelmet, amikor arról szólt, hogy 2004 júniusban adták át a jelenlegi könyvtárépületet. 

– Nemcsak a helyrajzi szám változott, hanem a gyűjtemény összetétele is.

  • A kezdeti 200-ról több mint huszonegyezerre nőtt a kötetek száma.
  • Ma 297 négyzetméteren működik az intézmény, amiből a látogatói tér 150 négyzetméter.

S a számadatokon túl még fontosabb, hogy mennyi és még több esemény kapcsolódik ehhez a sok évtizedhez – emelte ki a tanácsnok.

újszászi könyvtár
Kiss Sándorné (balra) és Kiss Julianna Lívia már az átadó napján forgatták a könyveket
Fotó: Rimóczi Ágnes

 

Van jövője a könyvtárnak?

– S hogy lesznek-e olvasók? Van-e a könyvtárnak jövője? Nos, én bízom benne és talán mondhatom: tudom, hogy igen. Hiszen minden településen nagyon fontos szerepe van egy könyvtárnak. Bízom abban, hogy ezen a helyen nagyon sok értékes, szórakoztató és hasznos programban lesz részünk. Az ebbe fektetett pénz megtérül majd és egy, a korábbihoz hasonló, felívelő időszak kezdődik ezen a helyen, az Orczy Lőrinc Könyvtárban – szólt végül Bogárné Simon Klára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában