Természetvédelem

2 órája

Folytatódik a teknőscsapdázás a Közép-Tiszán?

Július óta végezte a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület az idegenhonos inváziós teknős fajok élvefogó csapdázását. A megbízásuk most véget ért, ám úgy tűnik, vannak még invazív páncélosok vizekben. Ezek alapján még folytatódhat a teknőscsapdázás.

Rimóczi Ágnes

Élvefogó csapdákkal végezte a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület az idegenhonos inváziós teknős fajok csapdázását. Az állami védekezést a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya rendelte el, és a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tisza Jászság tájegység munkatársai felügyelték. A megbízás szeptember 15-én véget ért, ám úgy tűnik, folytatódhat a teknőscsapdázás.

teknőscsapdázás
A felmérés idején kettő példány Mississippi tarajosteknőst fogtak be a teknőscsapdázással
Fotó: Tamas Hajdú / Forrás: MSZTE


– A csapdákat a már korábban megfigyelt helyeken helyeztük el, ahol ezen egyedek példányai mozogtak. Így a Tisza szajoli szakaszán, a Szórói-Holt-Tiszán, illetve a Tisza szolnoki szakaszán.

Végül a határidőn belül öt példányt fogtunk, amiből négy idegenhonos inváziós faj, egy pedig őshonos. Az utolsó ellenőrzésnél még egy idegenhonos fajunk lett. Így összesen három példány vörösfülű ékszerteknőst, kettő példány Mississippi tarajosteknőst és egy mocsári teknőst fogtunk – számoltak be a az illetékesek a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület közösségi oldalán.

Az invazív fajok komoly károkat okozhatnak

Hozzátették: az őshonos mocsári teknőst visszaengedték, míg az inváziós fajok egyedeit a Jászberényi Állatkertbe szállították, hogy ott folytassák tovább élettevékenységüket.

– Fontos, hogy ezen fajok egyedei nagyon negatívan befolyásolják az őshonos állomány szaporodását. Ezért semmiképpen megoldás a megunt állatokat szabadon engedni, mert óriási károkat okoznak. Állatkertekbe lehet őket vinni. Ha minket megkeresnek mi is átvesszük őket és biztonságos helyen tároljuk vagy elszállítjuk – emelte ki és hívta fel a figyelmet az egyesület.

teknőscsapdázás
A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai, Hajdú Tamás (balra) és Molnár Róbert egy csapdázott vörösfülű ékszerteknőssel
Fotó: MSZTE/Facebook

Úgy tűnik, még nem ért véget a teknőscsapdázás

Néhány nappal a „lezárás" után arról számolt be az egyesület, hogy az áradó és hűlő víz tavasz óta nem látott aktivitásra késztette az idegenhonos, invazív teknős állományt a Tisza Szolnok alatti szakaszán. – Öt tarajos és két sárgafülű ékszerteknőst sikerült kifigyelni a csapdáink körül, fogás ezúttal nem volt, de bizakodunk az őszben... – írták közösségi oldalukon. A csapdázás ezek szerint folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában